Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома с оглед динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант „Омикрон“,  хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай, че ви се наложи да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Норвегия отмени изискването за карантина на неваксинираните граждани, влизащи в страната, считано от 26 януари т.г.  Остава задължението за предварителна онлайн регистрация на всички, пътуващи до Норвегия, независимо от ваксинационния им статус.

За неваксинираните се запазва изискването да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане на територията на Норвегия (или качване на самолета) и тестване на граничния пункт.

Считано от 26 януари 2022 г., карантината за членове на домакинство на доказано заразен с вируса може да бъде заменена с ежедневно тестване за Covid-19.

Гърция удължи с още две седмици ограниченията и изискванията за влизане в страната. В северните райони Кавала, Ксанти, Драма, Халкидики продължава високата заразяемост с над 100 нови случая всеки ден.

Поради тази причина властите удължиха до 7 февруари ограничителните мерки за влизане в страната. Необходим е отрицателен тест и за деца над 5-годишна възраст. На влизащите от 16 държави, сред които и България, се взема задължителна проба и на границата.

Великобритания се готви да отмени Covid тестовете за ваксинираните и непълнолетните пътници, считано от 11 февруари т.г. Мерките ще засегнат и неваксинираните лица, които от тази дата ще правят тест само на втория ден след пристигането. От неваксинираните граждани ще се изисква и PCR тест преди отпътуване.

Освен това, независимо от васкинационния си статут, всеки  който пристига в Англия, ще трябва да попълни онлайн формуляр за локация.Останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – досега следваха Англия по отношение на разпоредбите за пътуване, но по принцип те имат своя политика по отношение на пандемията.

Италия облекчава условията за влизащи граждани от Европейския съюз. От 1 февруари те ще се нуждаят само от зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване или негативен антигенен тест. Това на практика отваря вратите за туризма, който беше сред най-ударените от ковид-кризата в страната.

Паралелно с това Италия намалява срока на валидност на ваксинационните сертификати. Считано от 1 февруари т.г. дигиталният сертификат за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс или 6 месеца след поставянето на бустерната доза, информират от МВнР.

Гражданите, които пристигат след тази дата от страните в списък „C“, сред които е и България, ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус. Неваксинираните и непреболедувалите пътници ще подлежат на 5-дневна карантина.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00
ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06