Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фотографии ще бъдат показани в сърцето на Рим

Изложбата „Посоки“ на Държавния културен институт към МВнР гостува в галерия „България“ във Вечния град

7
Снимка: culture-mfa.bg

Глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантност, красотата на природата, човешките лица и емоциите – всичко това отразяват 25-те фотографии на кътчета из целия свят, заснети от българи и включени в пътуващата изложба „Посоки“ на Държавния културен институт към МВнР. Експозицията ще бъде открита на 29 януари в галерия „България“ в Рим по покана на Българския културен институт и българското посолство в Италия. Припомняме, че галерия „България“ се намира в самия туристически център на Рим и беше официално открита на 26 май 2021 година от президента на България Румен Радев.

„Посоки“ е резултатът от проведен конкурс, съвместно с фондация „ФотоФабрика“, в средата на 2020 г. по повод отбелязването на 15-годишнината от създаването на Държавния културен институт (ДКИ ) към МВнР на България. Без ограничения във възрастта или изискване за професионален опит към авторите, жури с участието и на преподаватели по фотография от Нов български университет селектира 14 автора и отличи с финансово поощрение три фотографии, припомня директорът на ДКИ към МВнР Снежана Йовева-Димитрова:

„Първо място получи „Разходка по залез“ на Минко Михайлов, правена през 2019 година. „Училище в Мали“ на Таня Ангелова взе другата поощрителна награда, а третата отиде при Георги Митев за неговата „Звездна нощ над Пасо Джау“ от 2019. Фотографиите наистина са разнообразни и показват вълнението на твореца, който открива света по нов начин. И тъй като всеки по своему намира своята посока, считаме че така организирана, експозицията дава богата възможност за преживяване на емоции от всеки.“ 

Минко Михайлов  – „Разходка по залез“, 2019
За първи път изложбата беше показана през септември 2020 година на открито в градинката „Кристал“ в София, припомни пред Радио България Снежана Йовева-Димитрова. След това фотосите гостуваха в Торонто, в Йоханесбург, а през 2021 година бяха част от съпътстващата програма по повод Деня на дипломацията – 19 юли. Представянето й в Рим ще бъде второ гостуване на фотографиите в Италия, след като през миналата година „Посоки“ беше показана пред дипломатическия корпус и публика в Милано по повод 1 ноември – Денят на народните будители. „Радваме се, че този проект има своята публика и вярваме, че тя ще се разраства във времето“ – категорична е Димитрова. 

„Аз лично много се развълнувах на фотографиите на Златко Латев, който е заснел църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и също така има един невероятен портрет, озаглавен „Майка Родопа“ – една възрастна българка, насред заснежената родопска природа, с оръжието на труда си в едната ръка.

Златко Латев  – „Майка Родопа“, 2020
Има прекрасен портрет „Каролина, Колумбия“ на Виолета Апостолова от 2014 година. Фотографията на Елена Савова „Посоки“ е направена в Израел и е модерен поглед върху пътя до Божия гроб. В Милано бяхме поставили фокус върху изображенията на природните красоти на Италия, като например снимката на Николай Алексиев, която представя езерото Брайес – перлата на Доломитите. 

Николай Алексиев – „Езерото Брайес – Доломити, Италия“, 2016
В Рим ще бъде направено същото. Имаме много любопитна фотография на Лиляна Караджова, озаглавена „Скритите колони на Рим“ от 2018-а и се надяваме гостите на изложбата там да разпознаят и открият къде се намират тези скрити колони във Вечния град“ – казва Снежана Йовева-Димитрова.  

В галерия „България“ в Рим изложбата „Посоки“ ще остане до 27 февруари 2022 година. Следващите ѝ спирки ще зависят от мерките и възможностите в ситуация на пандемия да се организира подобно културно публично събитие, обясни директорът на ДКИ. Но по думите й, вероятно следващата посока на фотографиите ще бъде Женева, а в първите месеци на пролетта се подготвя и представянето на „Посоки“ в единствения музей на фотографията в България, който се намира в Казанлък.

Снимки: culture-mfa.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55