Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Васил Левски – опора на националната ни съвест

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят…Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса“ – пише преди време журналистът Стефан Продев в есе, посветено на годишнина от гибелта на Апостола. Текстът е създаден в едно друго време, но звучи невероятно актуално и сега, когато хората са изправени пред постоянни изпитания за здравето и прехраната си, обществата изпитват тежестта на ограниченията, а държавите трудно намират верния тон на диалога. И ни насочва отново към заветите на Левски, който остана завинаги на 35, но в писмата и бележките му се чете мъдрост за всичко, което е необходимо да се случи на България и пътя, по който можем да го постигнем.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Дякона вярва, че „всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“

„Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел“ подчертава Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В днешния ден всеки българин си припомня думите на Левски и се пита – успяваме ли да отговорим на високите очаквания на Апостола за силата на българския дух и способността ни да градим достойно бъдеще.


Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Джон Атанасов – бащата на електронния компютър

„Българинът – баща на електронния компютър“ така е известен в бащината си родина Джон Винсънт Атанасов , роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън, САЩ. Професионалната кариера на новатора, роден в семейството на българин и ирландка, започва в Щатския..

публикувано на 15.06.22 в 17:03

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование,..

публикувано на 12.06.22 в 09:15

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с..

публикувано на 02.06.22 в 11:57