Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Левски – опора на националната ни съвест

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят…Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса“ – пише преди време журналистът Стефан Продев в есе, посветено на годишнина от гибелта на Апостола. Текстът е създаден в едно друго време, но звучи невероятно актуално и сега, когато хората са изправени пред постоянни изпитания за здравето и прехраната си, обществата изпитват тежестта на ограниченията, а държавите трудно намират верния тон на диалога. И ни насочва отново към заветите на Левски, който остана завинаги на 35, но в писмата и бележките му се чете мъдрост за всичко, което е необходимо да се случи на България и пътя, по който можем да го постигнем.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Дякона вярва, че „всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“

„Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел“ подчертава Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В днешния ден всеки българин си припомня думите на Левски и се пита – успяваме ли да отговорим на високите очаквания на Апостола за силата на българския дух и способността ни да градим достойно бъдеще.


Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30