Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Левски – опора на националната ни съвест

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят…Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса“ – пише преди време журналистът Стефан Продев в есе, посветено на годишнина от гибелта на Апостола. Текстът е създаден в едно друго време, но звучи невероятно актуално и сега, когато хората са изправени пред постоянни изпитания за здравето и прехраната си, обществата изпитват тежестта на ограниченията, а държавите трудно намират верния тон на диалога. И ни насочва отново към заветите на Левски, който остана завинаги на 35, но в писмата и бележките му се чете мъдрост за всичко, което е необходимо да се случи на България и пътя, по който можем да го постигнем.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Дякона вярва, че „всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“

„Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел“ подчертава Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В днешния ден всеки българин си припомня думите на Левски и се пита – успяваме ли да отговорим на високите очаквания на Апостола за силата на българския дух и способността ни да градим достойно бъдеще.


Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55

Цветница ни завладява с пролетна красота

Очакван и много обичан от всички християни празник е Цветница. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим и се отбелязва винаги в неделята преди Великден. Според записаното в Светото писание, на този ден Божият син влиза в..

публикувано на 09.04.23 в 05:05