Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попитахме, а вие отговорихте:

14 февруари – празник на виното и/или на любовта?

Снимка: архив

Празниците на виното и на любовта, които отбелязваме на 14 февруари, разделиха аудиторията на Радио България във викторината ни, публикувана на десет езика. На въпрос - какъв ден е този според българската традиция - 58% от общо 479 гласували посочиха верния отговор – празник на лозарите и винарите, а вторият най-популярен беше празник на любовта.

На традиционния български празник, наричан Трифон Зарезан, се зарязват лозята, през целия ден се лее вино, а хората се събират около обилни трапези.

Не всеки обаче знае историята на неговия произход. Според православната църква той е свързан с житието на Св. мъченик Трифон – роден през 225 г. в Комсада и загинал по време на гоненията срещу християните. А според етнографите честването на Трифон Зарезан води началото си от времето на траките, които произвеждали силно вино и с негова помощ жреците влизали в контакт с боговете.

Първоначално на 14 февруари се е чествал Трифоновден – в почит на светеца мъченик, смятан за  покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. С въвеждането на Григорианския календар през 1968 г. обаче църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а две седмици по-късно – Денят на лозаря.


Въпреки това разделение, двата празника се повлияват взаимно, още повече, че Св. Трифон често е изобразяван с различни инструменти за рязане в ръце.

Не пропускайте да отговорите и на новия ни въпрос, свързан с българската традиция на първи март да си даряваме мартеници - усукани бели и червени конци, за здраве.

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сандански празнуват младото червено вино

Празникът на младото червено вино ще донесе добро настроение на жителите и гостите на Сандански за двайсет и девети път.  На градския площад “България” се събират винопроизводители от района, за да представят новата си продукция. В конкурс за най-добро..

публикувано на 27.12.23 в 06:00

Дигитална етнографска карта на България разкрива непознати страни от нематериалното ни наследство

Националният етнографски музей вече разполага с Дигитална етнографска карта на България, която представя събираните през годините артефакти в колекциите му. На картата са показани комплексно и по региони елементи от движимото и нематериалното..

публикувано на 08.12.23 в 13:40

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00