Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Как се спасява музей при война

Евакуирани са експонатите от музея в Чернигов, Украйна

Снимка: Facebook/galaganmuseum.art

„Останете в безопасност. А експонатите ще ви дочакат… на сигурно място“ - това написаха сътрудниците на Черниговския областен художествен музей „Григорий Галаган“ (Galagan Art Museum - Chernigov, Ukraine). Притеснявайки се за сигурността на намиращите се в него ярки образци на изкуството от ХVI в. насам, сътрудниците вземат нелекото решение да евакуират колекциите на музея.  

„В 6 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. получихме информация за нахлуването на Русия – разказва за Радио България Марина, сътрудник в музея. – Но ние бяхме подготвени, имахме предварителен план. Пресметнахме стандартните за войната рискове като мародерство, възможни разрушения, пожари, наводнения. И демонтирахме всички експозиции, освен една: снимки на воините-защитници на Украйна. Оставихме ги като проява на нашата позиция. Скрихме на сигурно място всички предмети от фонда на музея и се опитахме максимално да ги обезопасим с достъпните ни методи. Ще дежурим, ще проверяваме и ще се опитваме да контролираме ситуацията, въпреки че много малко зависи от нас. Но трябва да спасяваме експонатите.“ 

Украинските музеи пазят художествени произведения от световно и национално значение. Затова въпросът за безопасността на музейните колекции е много важен. „Всички ние сме настроени решително – това е нашата земя и нашата култура, и ние ще ги защитаваме до последно – категорична е Марина. – За съжаление, не можем да разкажем подробно за нашите действия, за да не излагаме експонатите на опасност заради възможно изтичане на информация.“ 

Припомняме, че Чернигов е един от първите украински градове, в които започнаха военни действия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55