Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФА „Филип Кутев“ с национално турне, посветено на 70-годишнината

Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ постави началото на честванията по повод 70-годишнината от основаването си. Направи го с три концерта в три поредни вечери. Събитията бяха планирани за 2021 г., когато беше и 70-ият рожден ден на Ансамбъла, но бяха отложени поради ситуацията около Covid-19. Според Георги Андреев – директор на НФА и главен диригент, целият колектив е бил изключително мотивиран при подготовката на спектаклите, приети изключително добре от публиката.

„Такова нещо не се е случвало от поне три десетилетия – казва г-н Андреев пред Радио България. – Толкова мащабен отзвук и присъствие на Ансамбъла в концертния живот на столицата и страната не е имало от края на 80-те години на м.в. Представихме три съвършено различни програми, и трите вечери – пред пълна зала № 1 на НДК, което само по себе си също е уникално.

Георги Андреев

Беше грандиозно, както подобава на тази сериозна годишнина. С първия концерт, озаглавен „Началото“, поставихме акцент върху емблематични образци от репертоара, създадени от основателя Филип Кутев, Маргарита Дикова (хореограф), композиторите Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски. Открихме концерта с „Тракийска сватба“ на Филип Кутев – мащабно музикално-танцово платно, което беше напълно възстановено за този концерт. Нарекохме втората програма „Пътят“, тъй като през 1951 г., когато е създаден Ансамбълът, наистина се поставя началото на пътя, по който вървят и до днес народните хорове и ансамбли в страната. В тази програма ни гостуваха фолклорните ансамбли „Пирин“ и „Тракия“, на които дължим специални благодарности, а ние представихме три нови премиерни танца, създадени от нашия хореограф Ивайло Иванов. Третият концерт – „Наследството“, за мен лично беше най-интересен. В него взеха участие ученици от Националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка, както и от Националното училище за танцово изкуство – София. Те са следващото поколение талантливи хора, които ще посветят живота, времето, уменията си на изкуството, базирано върху българската културна традиция.“

Един от най-атрактивните музиканти в последната вечер е бил необикновено талантливия 6-годишен гайдар Стефан Иванов. Участие е взела и Петя Панева –  тазгодишният победител на „Гласът на България“.

Петя Панева и Стефан Иванов

Преди време Петя е била част от Ансамбъла и сега с радост се е присъединила към празничните програми с изпълнението на общо шест песни, аранжирани специално за случая от Георги Андреев.

„Специални гости, държа да отбележа, бяха музикантите от „Кварто квартет“ (отново в третия концерт) – продължава диригентът. – Те през цялото време бяха на сцената и свириха с нас, което придаде нова, различна и много по-обемна звучност. В заключение искам да кажа, че цялата 2022 г. посвещаваме на празничния повод.

С тези три концерта поставихме началото на нашето национално турне, което обхваща девет града – Пловдив, Варна, Бургас, Търново, Шумен и др. като предпочитаме големите пространства на откритите сцени. И една идея, която споделям за пръв път, тъй като е съвсем нова – възнамеряваме да завършим с голям концерт в началото на декември, отново в зала № 1 на НДК. При това с програма, различна от вече представените през годината.“

Снимки: Facebook/PhilipKoutev/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08