Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години от откриването на първия у нас етнографски музей на градската култура

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Снимка: bulgarianhistory.org

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят на градския бит. Някога тук се е помещавало консулството на Прусия. Днес, в сградата е подредена уникална колекция от мебели, съдове и аксесоари от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Посетителите на музея могат да видят как са живели заможните русенци в Следосвобожденска България. Горният етаж на сградата е покрит с великолепни стенописи, дело на австрийския художник Карл де Шауерсберг. Представена е и типична за тази епоха гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с внесени от Виена великолепни мебели. Интерес будят и колекциите от модерното европейско градско облекло, накити и други аксесоари, както и красивите прибори от сребро и порцелан. В една от стаите е изложен първият роял, внесен в България.

Къщата на Калиопа си има и легенда, свързана с една забранена любов между управителя на Дунавския вилает Мидхад паша и съпругата на пруския консул Катерина Калиш. За нея и съкровищата, които пази днешния Музей на градския бит разказва публикацията „Къщата на Калиопа в Русе пази градски легенди и уникален интериор“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35