Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световна седмица на парите“ за десети път в България

Снимка: jabulgaria.org

Covid-пандемията и войната в Украйна сякаш се превърнаха в абсолютното доказателство, че нищо в живота, който познаваме, вече не е сигурно. И тук икономистите биха се намесили– сигурното е, че ни чакат тежки времена – от социална, психологическа, но най-вече от икономическа гледна точка. И колкото повече, по-достоверна и ясна информация имаме, толкова по-добри решения може да вземем за бъдещето си. Каквото и да е то!

Международната организация Junior Achievement Bulgaria от години работи по темата за финансовата грамотност на българина чрез различни образователни програми с фокус към младите хора. За десета поредна година те застават зад провеждането на глобалната кампания „Световна седмица на парите“ у нас. В дните от 21 до 27 март тя ще премине под мотото „Изгради бъдещето си. Отнасяй се умно към парите!“


„През цялата седмица се организират различни ученически дейности, конкурси, лекции и събития, които трябва да мотивират нашето общество, и в частност подрастващите, да помислим как най-добре да управляваме личните си финанси, как да бъдем гъвкави по отношение на боравенето с тях и как с различни подходи да се справяме с наболели въпроси като дигиталните финансови измами“, каза в интервю за БНР Ирина Илиева, организационен директор на JA Bulgaria.

Ирина Илиева
Нашата кауза, като образователна организация, е наистина хората да бъдат „спасени“ бидейки информирани и с налични знания и умения да бъдат сами финансово устойчиви и да могат да вземат информирани решения. Статистиките за България показват, че това е изключително необходимо. Важно е да планираш разумно разходите си спрямо дохода, който е имаш. Това е един от начините за излизане от порочния кръг на бързите кредити – добрата финансова култура“ – казва Илиева.

И колкото по-рано придобием подобна финансова култура, толкова по-безболезнено ще минаваме през финансовите трусове в обществото. Затова в глобалната инициатива се включват училища по целия свят. „През 2021 година в Световната седмица на парите, въпреки че беше година на пандемия, в България участваха 11500 младежи в училищна възраст, над 150 училища, както и 19 хиляди възрастни, като част от традиционния уебинар, който провеждаме“ – посочи Ирина Илиева.


„Виждам, че участващите в програмите млади хора, успяват да ангажират родителите си, които чрез тях подобряват своите финансови познания. Особено що се отнася до по-нови дигитални инструменти за работа. В гимназиален етап в нашата програма „Практични финанси“ работим в партньорство с някои от най-големите банки у нас, с които развиваме съвместно учебно съдържание. И те също ни споделиха, че през пандемията, поради физическата ни ограниченост, всички са имали много по-голяма мотивация да използват различни дигитални приложения, като например онлайн банкиране" – обяснява организационният директор на JA Bulgaria.

Тази година организаторите са подготвили четири национални инициативи в рамките на Седмицата на парите. За най-малките участници от детските градини и началните класове е конкурсът за най-креативен макет на тема „Моят бизнес“. Учениците от 8 до 12 клас могат да се включат в конкурс на тема „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще“.


За първи път се организира и национално състезание с участието на ученици, студенти и представители на бизнеса, с домакин Икономическия университет във Варна. Финансовият иновационен лагер ще бъде в три етапа между 22 и 25 март. „Сигурност на дигиталните финанси: Плащай безопасно в интернет!“ пък е темата на уебинара на 23 март. Той ще бъде с участието на представители на Министерствата на финансите и на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ще се излъчва на живо на страницата на инициативата във Facebook.

Натрупаните знания и умения са капитал, който никога не губи своята стойност, категорични са от JA Bulgaria. Затова и в трудни времена като днешните те продължават да насърчават младите.  

Като организация която вярва в силата на образованието като начин за икономическа независимост, като път за критично мислене и в дългосрочен аспект – начин за постигане на световен мир, ние изразяваме категорично своята позиция срещу конфликта в Украйна. Подкрепата ни е насочена към младите хора, които тепърва ще се сблъскват с икономическите предизвикателства, свързани с войната. Нашата регионална организация в Европа работи с млади хора в Русия, Украйна и Молдова и Румъния – страни, в които ще има различни измерения на кризата в момента. Обединението на нашите 42 организации в Европа предприе създаването на фонд за набирането на чисто хуманитарна помощ на първо време, но и създаването на различни програми, които ще подкрепят тези млади хора и техните семейства, които се оказват в нова среда и за тях ще бъде много важно да развият своите умения за предприемчивост и финансова грамотност. Неща, които не са им необходими точно в този момент, но само след няколко месеца това ще бъде следващата стъпка в нормализирането на живота им“ – категорична е Ирина Илиева.

Кампанията „Световна седмица на парите“ се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE) и от старта си през 2012 г. до днес е достигнала до над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: jabulgaria.org, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55