Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световна седмица на парите“ за десети път в България

Снимка: jabulgaria.org

Covid-пандемията и войната в Украйна сякаш се превърнаха в абсолютното доказателство, че нищо в живота, който познаваме, вече не е сигурно. И тук икономистите биха се намесили– сигурното е, че ни чакат тежки времена – от социална, психологическа, но най-вече от икономическа гледна точка. И колкото повече, по-достоверна и ясна информация имаме, толкова по-добри решения може да вземем за бъдещето си. Каквото и да е то!

Международната организация Junior Achievement Bulgaria от години работи по темата за финансовата грамотност на българина чрез различни образователни програми с фокус към младите хора. За десета поредна година те застават зад провеждането на глобалната кампания „Световна седмица на парите“ у нас. В дните от 21 до 27 март тя ще премине под мотото „Изгради бъдещето си. Отнасяй се умно към парите!“


„През цялата седмица се организират различни ученически дейности, конкурси, лекции и събития, които трябва да мотивират нашето общество, и в частност подрастващите, да помислим как най-добре да управляваме личните си финанси, как да бъдем гъвкави по отношение на боравенето с тях и как с различни подходи да се справяме с наболели въпроси като дигиталните финансови измами“, каза в интервю за БНР Ирина Илиева, организационен директор на JA Bulgaria.

Ирина Илиева
Нашата кауза, като образователна организация, е наистина хората да бъдат „спасени“ бидейки информирани и с налични знания и умения да бъдат сами финансово устойчиви и да могат да вземат информирани решения. Статистиките за България показват, че това е изключително необходимо. Важно е да планираш разумно разходите си спрямо дохода, който е имаш. Това е един от начините за излизане от порочния кръг на бързите кредити – добрата финансова култура“ – казва Илиева.

И колкото по-рано придобием подобна финансова култура, толкова по-безболезнено ще минаваме през финансовите трусове в обществото. Затова в глобалната инициатива се включват училища по целия свят. „През 2021 година в Световната седмица на парите, въпреки че беше година на пандемия, в България участваха 11500 младежи в училищна възраст, над 150 училища, както и 19 хиляди възрастни, като част от традиционния уебинар, който провеждаме“ – посочи Ирина Илиева.


„Виждам, че участващите в програмите млади хора, успяват да ангажират родителите си, които чрез тях подобряват своите финансови познания. Особено що се отнася до по-нови дигитални инструменти за работа. В гимназиален етап в нашата програма „Практични финанси“ работим в партньорство с някои от най-големите банки у нас, с които развиваме съвместно учебно съдържание. И те също ни споделиха, че през пандемията, поради физическата ни ограниченост, всички са имали много по-голяма мотивация да използват различни дигитални приложения, като например онлайн банкиране" – обяснява организационният директор на JA Bulgaria.

Тази година организаторите са подготвили четири национални инициативи в рамките на Седмицата на парите. За най-малките участници от детските градини и началните класове е конкурсът за най-креативен макет на тема „Моят бизнес“. Учениците от 8 до 12 клас могат да се включат в конкурс на тема „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще“.


За първи път се организира и национално състезание с участието на ученици, студенти и представители на бизнеса, с домакин Икономическия университет във Варна. Финансовият иновационен лагер ще бъде в три етапа между 22 и 25 март. „Сигурност на дигиталните финанси: Плащай безопасно в интернет!“ пък е темата на уебинара на 23 март. Той ще бъде с участието на представители на Министерствата на финансите и на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ще се излъчва на живо на страницата на инициативата във Facebook.

Натрупаните знания и умения са капитал, който никога не губи своята стойност, категорични са от JA Bulgaria. Затова и в трудни времена като днешните те продължават да насърчават младите.  

Като организация която вярва в силата на образованието като начин за икономическа независимост, като път за критично мислене и в дългосрочен аспект – начин за постигане на световен мир, ние изразяваме категорично своята позиция срещу конфликта в Украйна. Подкрепата ни е насочена към младите хора, които тепърва ще се сблъскват с икономическите предизвикателства, свързани с войната. Нашата регионална организация в Европа работи с млади хора в Русия, Украйна и Молдова и Румъния – страни, в които ще има различни измерения на кризата в момента. Обединението на нашите 42 организации в Европа предприе създаването на фонд за набирането на чисто хуманитарна помощ на първо време, но и създаването на различни програми, които ще подкрепят тези млади хора и техните семейства, които се оказват в нова среда и за тях ще бъде много важно да развият своите умения за предприемчивост и финансова грамотност. Неща, които не са им необходими точно в този момент, но само след няколко месеца това ще бъде следващата стъпка в нормализирането на живота им“ – категорична е Ирина Илиева.

Кампанията „Световна седмица на парите“ се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE) и от старта си през 2012 г. до днес е достигнала до над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: jabulgaria.org, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43