Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на турнир по малко познатия у нас спорт падел

Снимка: tennis.bg

Столицата ни е домакин на двудневен турнир по падел на 2 и 3 април. Това ще e първият турнир по този спорт в България, като в него ще участват 32-ма български играчи от различни ракетни спортове. През изминалата година Българската федерация по тенис (БФТ) стана член на Световната федерация по падел. Сигнал, че този спорт у нас тепърва ще се развива, е започналият процес по проектиране на база за падел, управлявана от БФТ. През настоящата година предстоят също курс за треньори по този спорт, както и Национален шампионат.

Правилата на играта са доста сходни с тези в класическия тенис. Точковата система е същата, а основната разлика е, че стените на терена също могат да се използват, както се прави в скуоша. Важно е обаче топката да удари повърхността на терена само веднъж, преди да бъде върната. Неслучайно много хора определят спорта като микс между скуош и тенис. Игрището е с ширина 10 метра, а дължината му е 20 метра. Стената или преградата, с която е оградено, е  висока три метра. Полето за сервиране пък е разположено до три метра преди гърба на стената.

Създаден пред 1969 в Мексико, спортът постепенно се пренася в много страни в Европа, сред които Испания, Италия, Португалия, Франция и други.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Асенов

Александър Асенов с два медала от Световното по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Александър Асенов спечели титлата на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в зала за спортисти с интелектуални увреждания в Реймс, Франция. Златното отличие е втори медал за нашия атлет от шампионата, след като успя да извоюва..

публикувано на 25.02.24 в 11:12
Станимир Беломъжев

Сребърен медал за България на СК по ски ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринта от Световната купа по ски ориентиране в Хааня  (Естония). Беломъжев, който е двукратен световен шампион в дисциплината, остана на 9 секунди от победителя Никлас Екснтрьом (Финландия) 17:02 мин.,..

публикувано на 23.02.24 в 18:09

Кубрат Пулев и Махмуд Чар ще премерят сили в София

На 30 март Кубрат Пулев ще се изправи срещу Махмуд Чар в спор за редовната световна титла на WBA. Двубоят ще се проведе в "Арена София". "Това е едно невероятно събитие. Имаше много трудни решения. Правим невероятното и невъзможното, за да е пред..

публикувано на 22.02.24 в 14:38