Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как охлювът се превърна в черноморска туристическа атракция

7
Снимка: ecotelus.com

Забелязваме го едва когато изхрущи под краката ни, а той заслужава далеч повече внимание и… уважение! Защото е несравним лечител, освен това е много вкусен! Запознайте се с Helix Aspersa Maxima - вид мекотело и по-точно охлюв, но не кой да е, а отглежданият във фермата за охлюви в село Българево.  През последните години въпросният Хеликс се превърна във водеща атракция в китното черноморско селце.

Туристите пристигат тук, за да се запознаят с целия процес на отглеждане на слузестата твар. След което се отбиват в ресторанта, за да я … хапнат. „Ние отглеждаме между 900 хиляди и 1 милион охлюва. Сега ни заварвате в период на репродукция“ - казва собственикът на фермата Пенчо Петков, който от години развива този трудоемък бизнес. Охлювът е хермафродит, но той задължително се чифтосва, за да снася яйца, които се излюпват в инкубатор и се пускат в т.нар. „угоителни паркове“. И там, в рамките на не повече от 4 месеца, мекотелите достигат своята полова зрялост и са готови за консумация или за продажба – научават туристите, докато ги развеждат из фермата в Българево. „Още на входа ги посрещаме с пастет от охлюви“ – казва Пенчо Петков и допълва:

„След пастета следва 30-минутен тур с беседа в полетата на фермата. Там ги запознаваме с процесите на отглеждането и към края ги въвеждаме в залата за репродукция, за да се запознаят с любовния период на охлюва и със самото излюпване. Следва кратка дегустация на ястия от охлюви. Имаме също така и производство на козметични продукти въз основа на слузта от охлюв, която е известна с регенериращия си ефект върху кожата. Така, нашите гости се запознават и с лечебните, и с фармацевтичните му свойства.“

Охлювът е царят на гурмето. Ала в българската кулинария симпатичната твар е незаслужено пренебрегната. Затова пък в Българево човек може да се запознае с невероятните му кулинарни въплъщения. За децата пък е предвидено отделно меню - пилешко. Защото най-малките веднага се привързват към коремоногите гадинки и категорично отказват да ги консумират.

„Те ги приемат като домашен любимец. Имаме например най-големия сухоземен охлюв и те много се впечатляват. Подаряваме им живи охлюви, малки бебета и след година те идват при нас и ни връщат по 20-30, тъй като охлювите междувременно са станали родители. Общо взето сме изградили нещо като мрежа от голямо охлювово семейство“ - шегува се Пенчо Петков.


Наскоро фермата му спечели европроект за изграждане на Музей на охлюва. Сградата е почти готова, намира се в самата ферма. В няколко зали ще бъде представена историята на охлюва по нашите земи още от времето на неолита, както и неговите приложения във фармацията, козметиката и гурме културата. Туристите ще се запознаят с невероятното разнообразие от видове, а в една от залите ще има експозиция на живи екзотични охлюви.

Петков разказва как до 2014 г. цялата продукция на фермата му е отивала за Франция, Белгия, Италия и Испания. Но след сериозни икономически трусове, настъпва преломен момент и той решава да я превърне в туристическа атракция, възползвайки се от близостта до нос Калиакра, Балчик и черноморските ни курорти. Днес Пенчо Петков не съжалява за решението си, защото въпреки кризите, клиентелата не намалява. А с откриване на Музея на охлюва той се надява неговите Helix Aspersa Maxima да придобият още по-голяма популярност сред гостите на Северното ни Черноморие.

Снимки: ecotelus.com

Галерия

Още от категорията

Културно-исторически маршрути в Хасково и околностите

Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с познавателни маршрути по следите на миналото. Но преди да се отправите в околностите, ви препоръчваме да се разходите из самия град, който се гордее със своя обновен център – потънали в..

публикувано на 05.07.22 в 12:05

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата . Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII..

публикувано на 02.07.22 в 07:15

Не Джурасик, а Бургасик парк!

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на..

публикувано на 30.06.22 в 15:46