Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фокус Украйна“ в пролетното издание на фестивала „Master of Art“

Снимка: Master of Art Film Festival

Четири българска града посрещат най-доброто документално световно кино за изкуства от последните години – София, Пловдив, Варна и Стара Загора са домакините на 7-то пролетно издание на филмовия фестивал „Master of Art“. Официалната програма започна на 7 април с прожекция на американския документален филм “Кърт Вонегът- неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди, сниман в продължение на 39 години и показан за първи път през 2021 г..

„Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят“, казва директорът на фестивала Найо Тицин. В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ е специалната програма с украински филми – „Фокус Украйна“. Включени са четири документални заглавия, които представят украинската култура и изкуство. Това са „Мечтание по миналото: Старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) - филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тях. „Рози: Филм-Кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко), „Приказки за конче- играчка“ (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) и „Безкрайността поред Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински). За първи път във филмотечно кино „Одеон“ в София ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. Между 11 и 15 април ще бъдат прожектирани филми, посветени на гениите Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи.

Сред акцентите в българската програма на фестивала е филмът „Воев“ на режисьора Биляна Кирилова.

Ще  видим също “Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев) и „Дебелянов и Ангелите“ на режисьора Десислава Шишманова, в който за първи път e показано мястото на гибелта на Димчо Дебелянов през 1916 г. на територията на днешна Гърция.

Фестивалът продължава до 30 април в София, 21 април в Пловдив и 28 април Варна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00