Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Националната изложба на карикатурата отвори врати за 47-ми път

Снимка: СБХ

„Светът е оцелял, защото се е смял!“- крилата фраза на сатирика Радой Ралин сякаш трудно се прокрадва в сърцата ни тези дни, въпреки че носи цялото „спасение“ на душите по пътя на живота. Българските карикатуристи добре знаят това. Като на шега тази година те не откриха годишната си изложба на традиционната дата 1 април, а седмица по-късно. Въпреки това 47-то поредно издание на Националната изложба на карикатурата в галерията на СБХ „Шипка 6“ беше чакано не само от професионалистите в областта, но и от всеки, който иска да се усмихне над злободневието. Експозицията се явява преглед на най-високите постижения на българските художници, работещи в областта на карикатурата и шаржа и цели да популяризира творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина.

Пандемията, която преживяваме вече трета година, международните и вътрешнополитическите събитията от последните месеци и произтичащите от тях обществени вълнения са новите-стари теми за творците в изложбата. Голяма част от работите представляват шаржове на популярни личности и начина, по който общественото око ги вижда.

Почетно участие в 47-та Национална изложба има художникът Милко Диков, ученик на големия художник Илия Бешков, който в края на март месец навърши 92 години.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 април.

Още от категорията

Спирки на градския транспорт в София грейват със забележителности от различни държави

11 спирки на градския транспорт в София се сдобиха с нова визия. Те са част от инициативата “ Изкуство за дипломация ” (“Art4Diplomacy”) на талантливата Петя Илиева, която превърна конструкциите им в изложбено пространство с архитектурни..

публикувано на 03.08.22 в 15:38

Чипровската златарска школа може да бъде видяна в "Двореца" в Балчик

В Архитектурно-парков комплекс "Двореца "  в черноморския град Балчик от днес до 13 септември 2022 г. са представени едни от най-красивите украшения, изработвани от Чипровската златарска школа. Те са част от фондовете на Националния исторически музей..

публикувано на 01.08.22 в 15:56

Софийските паркове пак се превръщат в „Зелени библиотеки“

От днес, 30 юли, до края на август, столичните паркове отново се включват кампанията „Зелени библиотеки“. В осмото издание на инициативата, с организатор Столичната библиотека, участват известни български поети, писатели, музиканти и артисти...

публикувано на 30.07.22 в 11:51