Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Св. Анастасия и Ченгене скеле откриват сезона в навечерието на Великден

Снимка: Остров Света Анастасия

Морските разходки до красивия остров Света Анастасия и до културно-историческия комплекс Ченгене скеле край Бургас ще бъдат подновени в близките дни, съобщава Bgtourism.bg. Островът, който ще посрещне своите първи туристи още на 16 април, е все по-желана дестинация за лични събития като сватби, рождени дни и други тържества. Напомняме, че корабчетата потеглят от пристанище Бургас. До средата на месец май до него ще има по два курса дневно, а след това - по три.

На остров Света Анастасия, известен в миналото с името „Болшевик”, се намира единственият оцелял средновековен островен манастир по Черноморието ни. В миналото той бил използван за политически затвор. В наши дни тук има ресторант, хотелска част, музейна сбирка, приветлив плаж с пристанище, т.нар. лечебна, в която се предлагат биопродукти и др. През 2021 г. мястото е било посетено от 28 000 туристи, но стопаните му очакват още по-силен сезон на база предварителните записвания. 

Тази година имаме 4 официални почивни дни около Великден /от 22 до 25 април/ и браншът разчита предимно на българските туристи, за да компенсират поне малка част от загубите покрай кризата с пандемията. В празничната програма на община Бургас активно ще се включи и културно-туристическият комплекс „Ченгене скеле“.

На 16 и 17 април, т.е. в събота и неделя, гостите му ще отбележат християнските празници Лазаровден и Цветница с поредица от инициативи. Стопаните на комплекса ще ги посрещнат с пъстър пролетен базар, фотоизложба, арт работилници за малки и големи, концерт на Фолклорен танцов ансамбъл  „Странджа“ и други развлечения. В дните около Великден в комплекса се очаква голям наплив от туристи, сред които и първите за сезона организирани групи от чужбина.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Остров Света Анастасия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50