Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трафикът на българските летища бавно се възстановява

Летище София
Снимка: архив

Войната в Украйна и галопиращата инфлация не са отказали хората да пътуват по света, в т.ч. и за България. Достатъчно е човек да се разходи из центъра на София, за да се убеди в това. Чужденци, най-вече от ЕС и от близките балкански държави, използват евтините полети, за да отскочат за уикенд пътуване до българската столица. И зимните ни курорти, които тази година се готвят да закрият сезона в навечерието на Великден, не се оплакват от липса на гости от чужбина. Немалка  част от тях пристигат в България през Летище София.

Въпреки това и през третия месец на 2022 г. въздушният трафик над страната все още е далеч от предпандемичните нива, съобщават от ръководството на аеропорта. Пътникопотокът по международните редовни линии е намалял с 31% в сравнение с третия месец на 2019 г., но пък увеличението спрямо миналата година е с почти 260 хил. души. 

Наблюдава се и висок ръст на пътуващите и с вътрешни полети. По данни на летището, те са със 77% повече в сравнение с месец март 2021 г.

„Войната в Украйна, както и поскъпването на горивата оказват въздействие на целия авиационен сектор и възпрепятстват бързото възстановяване на трафика. Очакваме разхлабването на мерките против Covid да се отрази благоприятно на самолетните пътувания, но все още сме далеч от предпандемичните нива. Екипът на Летище София работи за разкриването на нови редовни и сезонни полети, някои от които вече са част от лятното ни разписание“, заяви  Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на най-голямото и натоварено летище в България.

Хесус Кабайеро
Междувременно летището в Бургас съобщава, че през месец март е обслужило 147% повече пътници в сравнение със същия период на миналата година. Статистиката е впечатляваща на фона на  отменените полети от Русия и Украйна. Най-много туристи на аеропорта в Бургас са дошли от Великобритания и от България.

Летище Бургас
Летище Варна пък отчита още по-голямо увеличение от цели 152%  на обслужените пътници. През март морската ни столица е посрещнала 51 354 души на фона на едва 20 401 през същия период на миналата година. Пътниците са били предимно от Германия, България, Великобритания, Австрия и Турция.

Летище Варна
Отпадането на извънредната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, предполага обнадеждаващ сезон, но пък войната в Украйна предизвиква сериозни опасения в сектора. Все още не може да се потвърди дали през 2022 г. летищата ни ще достигнат нивата на предпандемичната 2019 г., но концесионерите им се надяват да преодолеят трудностите и да изплуват на повърхността.

Съставил: Венета Николова

Снимки: архив, bgescc, varna.utre.bg

Още от категорията

Снимка: „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“

Чуждестранните приключенци пристигат у нас най-вече за конни преходи и трекинг

Ръст спрямо миналата година на чуждите гости, които пристигат не за да отдъхват на Черноморието, а за да преживеят приключение сред българската природа, отчитат туроператори. Все още не са достигнати нивата от периода преди 2019 г., но интересът е..

публикувано на 18.07.22 в 10:29

Цените на горивата превръщат България в топ дестинация за бюджетни пътешествия

Класация на Road Trip Index 2022 (Индекс на автомобилни пътувания), проведена от водещата световна търсачка за пътувания KAYAK, разкрива най-добрите европейски дестинации, които си струва да посетиш зад волана през настоящата година. За целта..

публикувано на 11.07.22 в 12:42

„С главата надолу“ – къща атракцион стана хит на Южното ни Черноморие това лято

Ако това лято пътувате по стария път, който свързва Черноморец и Созопол, пред вас ще изникне странна картина – къща обърната с главата надолу с паркиран на покрива ѝ малък жълт Фолксваген костенурка. Това е най-новият атракцион в района на Южното..

публикувано на 07.07.22 в 12:48