Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме големия християнски празник Вход Господен или Цветница

Снимка: БГНЕС-архив

Земята се пробужда от зимен сън, слънцето ни се усмихва и пъстротата на цветята започва да ни придружава в обичайното ежедневие. В такава житейска пасторална картина настъпва и един от най-любимите празници на българина – Цветница!

В християнската традиция денят е почитан като Вход Господен и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Според евангелските текстове Божият син влиза в свещения град, приветстван от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна". Именно затова след литургията на Цветница християните вземат със себе си за здраве осветени върбови клонки, олицетворяващи палмовите, с които е посрещнат Спасителя.

В различните български региони Цветница се нарича още Връбница или Вайя, а също и Куклинден. И въпреки че все още сме във Великденски пости, днес на празничната трапеза може да се сложи риба. На много места в България се месят и обредни питки във формата на цветя.

На Цветница празнуват имен ден всички, които носят имена на цветя и растения.

От утре започва Страстната седмица, която ще завърши в навечерието на Христовото Възкресение – време за размисъл над живота и смъртта, преосмисляне на ценностите и опит да се доближим до духовното.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00