Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме големия християнски празник Вход Господен или Цветница

Снимка: БГНЕС-архив

Земята се пробужда от зимен сън, слънцето ни се усмихва и пъстротата на цветята започва да ни придружава в обичайното ежедневие. В такава житейска пасторална картина настъпва и един от най-любимите празници на българина – Цветница!

В християнската традиция денят е почитан като Вход Господен и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Според евангелските текстове Божият син влиза в свещения град, приветстван от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна". Именно затова след литургията на Цветница християните вземат със себе си за здраве осветени върбови клонки, олицетворяващи палмовите, с които е посрещнат Спасителя.

В различните български региони Цветница се нарича още Връбница или Вайя, а също и Куклинден. И въпреки че все още сме във Великденски пости, днес на празничната трапеза може да се сложи риба. На много места в България се месят и обредни питки във формата на цветя.

На Цветница празнуват имен ден всички, които носят имена на цветя и растения.

От утре започва Страстната седмица, която ще завърши в навечерието на Христовото Възкресение – време за размисъл над живота и смъртта, преосмисляне на ценностите и опит да се доближим до духовното.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Античното селище Акве Калиде край Бургас разбулва своите тайни

Част от ранен римски канал от І в. е бил разкрит по време на разкопки на римска баня на територията на античното селище Акве Калиде през настоящия археологически сезон. Намерени са и структури от средновековни помещения на хоросанова и калова..

публикувано на 26.07.22 в 11:04
Димитър Списаревски (1916 – 1943)

106 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Висок, буен, отличен спортист, превърнал се в „жива торпила“ за своята родина – така историята помни капитан Димитър Списаревски. Личност, която заплаща с живота си спасението на десетки свои съграждани по време на бомбардировките над София във..

публикувано на 19.07.22 в 10:54
Паметникът на Васил Левски в София

България чества рождението на Васил Левски

Със стотици прояви в цялата страна се отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. В храма "Св. Николай" беше отслужена литургия. После бяха поднесени венци и цветя на гроба..

публикувано на 18.07.22 в 11:25