Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме големия християнски празник Вход Господен или Цветница

Снимка: БГНЕС-архив

Земята се пробужда от зимен сън, слънцето ни се усмихва и пъстротата на цветята започва да ни придружава в обичайното ежедневие. В такава житейска пасторална картина настъпва и един от най-любимите празници на българина – Цветница!

В християнската традиция денят е почитан като Вход Господен и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Според евангелските текстове Божият син влиза в свещения град, приветстван от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна". Именно затова след литургията на Цветница християните вземат със себе си за здраве осветени върбови клонки, олицетворяващи палмовите, с които е посрещнат Спасителя.

В различните български региони Цветница се нарича още Връбница или Вайя, а също и Куклинден. И въпреки че все още сме във Великденски пости, днес на празничната трапеза може да се сложи риба. На много места в България се месят и обредни питки във формата на цветя.

На Цветница празнуват имен ден всички, които носят имена на цветя и растения.

От утре започва Страстната седмица, която ще завърши в навечерието на Христовото Възкресение – време за размисъл над живота и смъртта, преосмисляне на ценностите и опит да се доближим до духовното.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30