Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци и перспективите пред летния туристически сезон

В края на седмицата, по Великден, започва туристическият сезон по българското Черноморие. Нестихващият поток от украински бежанци обаче несъмнено ще се отрази на почивките на туристите там. По информация, предоставена за "Радио България" от Министерството на туризма, към този момент в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци, а на територията на цялата страна те са над 43 хиляди.

В събота, 16 април, вицепремиерът Калина Константинова и началникът на кризисния щаб Валери Рачев съобщиха, че държавната програма за хуманитарна помощ, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и да се хранят безплатно в хотелите, приключва на 31 май.

"След тази дата Министерският съвет ще обсъди с всички заинтересовани институции възможните варианти, свързани с пребиваването на украинските бежанци на територията на България, в зависимост от ситуацията – успокоява Елеонора Младенова, експерт в Министерството на туризма. – Сформирана е Оперативна координационна група между държавните институции за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна. До изтичане на трите месеца от настаняването им в хотелите ще се вземе решение, за да се проведе нормален летен сезон, особено по Черноморието. Разработват се и планове за временни приемни центрове за настаняване, търсят се варианти бягащите от Украйна да бъдат преместени във ведомствени бази или в зимни курорти за началото на летния сезон."


България е поела ангажимент за оказване на помощ и вариантът бежанците да бъдат настанявани в български хотели бе единственият приемлив и най-бърз за реакция. При все това Великденската почивка в хотелите, приели украинските бежанци, е осуетена.

"При нас има над 170 украинци, от които 75 са деца – казва Сослан Кокаев, управител на хотел в Балчик – първия в страната, отворил вратите си за бягащите от войната. – Имахме много предварителни резервации за Великден и се наложи да местим туристите в други хотели. От много години работим с голям скандинавски туроператор. Последните две години заради пандемията нямаше чартъри, но сега са възстановени и целият хотел е резервиран от края на май. Не знам какво ще стане с настанените при нас бежанци, но правим всичко възможно те да се чувстват добре тук. В очите на тези хора България се представи добре."


За Сослан Кокаев изходът е финансирането да продължи и след края на май. Доколко обаче средствата, предвидени от държавата за всеки настанен бежанец, ще покрият направените разходи?

"В момента всички хотели работят на загуба. Има хотели, които са отворили от 1 март, а това са 45 дни изхранване на хората, сметки. Само токът ми е над 50 000 евро. Ако излезе втора сметка за ток и хотелиерите не са получили нищо, 90% ще фалират – категоричен е Христо Стилиянов, собственик на хотел в Кранево. – Дори след плащането ще останем на минимална загуба. Имаме резервации, но няма как да изгоним бежанците. Дай боже всичко да е наред!"


Туристите, избрали за почивка българското Черноморие, могат да разчитат на хотелите, в които няма настанени бежанци. Министерството на туризма очаква туристи от България, Румъния, Полша, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Израел и Белгия.

"Налице са известни предпоставки да започне възстановяването и на туристопотока от Великобритания, която е ключов пазар за България – подчертава експертът Елеонора Младенова. – Насърчаването на вътрешния туризъм остава основен приоритет, а за предстоящия летен сезон са планирани и множество международни кампании. В момента разработваме различни варианти и вярваме, че ще бъде намерено най-доброто решение."


Снимки: faragency.bg, heliosbalchik.com, БНР – Варна


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00