Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето тържествува: Христос Воскресе!

Снимка: pixabay

"Тревицата поникна, лъх топъл се понесе

и всяка птичка викна: "Христос Воскресе!“…

Природата ликува, че празник чуден днес е.

Сърцето тържествува: "Христос Воскресе!"

Тези думи са написани от архимандрит Серафим Алексиев, а джаз певецът Васил Петров е създал музиката и аранжимента към тях. Той избра да публикува клипа към тази песен в навечерието на светлия празник.

"Вярата, както са казали още в дълбока древност, е най-силното оръжие – казва Васил Петров в интервю за Радио България. – Вярата би трябвало да осмисля живота на човека. След нея идва надеждата и накрая като еманация на всичко е любовта. На тези християнски добродетели са посветени и три фундаментални богословски труда на архимандрит Серафим – "Нашата вяра", "Нашата надежда", "Нашата любов", които съдържат подробно тълкувание на части от свещеното писание. Това беше първата ми среща с него, със стиховете му се запознах по-късно. Поезията му е много искрена и дълбока, съдържа една особена простота. Между другото, на български не се пее много лесно, но неговите стихове дават тази възможност. Той има таланта на Вазов – стиховете му звучат като готови музикални фрази. Имам няколко песни за Възкресението по текстове на архимандрит Серафим, но избрах да представя точно тази, защото за мен е най-съкровената, посланието ѝ е достъпно и за най-малките. Той прави паралел между Възкресението и всичко, което е негово отражение в този период – пролетта идва, дърветата се разлистват,природата ликува. Вярата, както казва свети апостол Павел е жива представа за онова, за което се надяваме и разкриване на онова що не се вижда", допълва известният и обичан джаз певец.

Васил Петров изпълнява песента в дует с младата и талантлива Валерия Стоянова, партиите на китара изпълнява Стойчо Стоянов. След Великденските празници (на 30.04), той ще изнесе концерт в Русе, заедно с Биг бенда на крайдунавския ни град, диригент Димчо Рубчев. Програмата се нарича "Историята на световния джаз" и е посветена на Международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров.


Снимки: БГНЕС, pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10