Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпинг туризмът е все по-предпочитан в България

Снимка: Pixabay

От началото на епидемията несигурната ситуация и постоянно променящите се мерки принудиха хората да търсят нови начини за почивка – далеч от тълпите и по-близо до природата. Така на преден план излезе къмпинг туризмът.

Като форма на отдих, къмпингуването съвсем не е ново в България. Само през 1984 година в страната е имало 117 функциониращи къмпинга. За сравнение, днес в Националния туристически регистър са вписани едва 47.

Страната ни разполага с всички предпоставки за развитието на този тип туризъм – мек климат, живописно Черноморско крайбрежие, уникална планинска природа. Тези природни дадености я правят привлекателна и за туристи от съседните държави, от Европа и Израел.

“В последните две години, предвид сложната обстановка, в която ни се наложи да живеем, кемперите по пътищата на България се увеличиха страшно много. Освен това, с всяка изминала година нараства броят на къмпингите у нас. И мисля, че напоследък превес имат точно този вид пътешествия и почивки близо до природата” – посочи пред БНР Мариана Вълчева, организатор на Петото специализирано изложение за къмпинг туризъм в София. Вече има и български производители на каравани, уточнява Мариана Вълчева и добавя :

“Малки, семейни фирми у нас, които са любители на този вид туризъм, започнаха да изработват персонализирана каравана за лично ползване. И тъй като примерът им е заразителен сред близки и познати, някои от тях се захванаха успешно с тази бизнес ниша. Сега вече и в България, който пожелае, може да си поръча персонализирана каравана по отношение на удобства, материали, цвят, мебелите и т.н.“ 

Анкета на Радио България показва, че българите все повече търсят романтичните къмпинг почивки, но не са удовлетворени от нивото на този вид предлагане у нас.

“Къмпинг туризмът трябва да се подобри като цяло у нас. В момента нямаме реален къмпинг туризъм. Последните 2-3 години се забелязва развитие, но иначе сме много назад”, споделя Димитър, който е запален по къмпингуването и предпочита този тип почивка за семейството си.

“За съжаление къмпингите по Черноморието не са достатъчно и не са оборудвани като хората -без санитарен възел за мен не е къмпинг”, категоричен е 72-годишният Стоян.

Къде се крият проблемите?

На първо място е липсата на адекватна политика по отношение на къмпингуването. В последните три десетилетия станахме свидетели на масово застрояване на Черноморието с хотелски комплекси, а съществуващите още от времето на соца къмпинги бяха задълго оставени без нужната поддръжка. Оцеляха малко недокоснати от бетона крайбрежни кътчета. Именно там, в последните две-три години, „никнат“ нови къмпинги. Често те отговарят на законодателството, но не и на европейските стандарти. Затова много българи се отправят с кемпера или палатката си в чужбина.

“Последните три години не съм била на къмпинг в България, защото още първия път, в който отседнахме на къмпинг в Гърция, решихме да не го сменяме. Определено в Гърция условията са доста добри”, споделя Светла, друг участник в анкетата на Радио България.

В момента Министерството на туризма работи по наредба, която урежда правилата за къмпингуване у нас. А хората, като Светла, за които това е най-добрата форма на почивка, вероятно ще имат все повече основания да разпънат палатката си в България:

“Тази година по всяка вероятност ще бъда отново в Гърция, но се надявам да го съчетаем с къмпинг, макар и по-кратък, и в България. Надяваме се българският къмпинг да ни впечатли и все по-често да сме тук“, коментира още Светла.

Автор: Кристина Абаджиева, стажант

Снимки: Pixabay, camping.bg, Кристина Абаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30