Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамазан Байрам e – празник за мюсюлманите в България

Снимка: БГНЕС

Тази година 2 май е специален за изповядващите исляма в България. Днес започва Рамазан Байрам – тридневният празник, с който мюсюлманите честват края на месеца на опрощението Рамазан.

Все още не е оповестен броят на хората с това вероизповедание у нас след преброяването в края на 2021 година, но статистиката от 2011-ва сочи, че като мюсюлмани се самоопределят над 577 хиляди души или 10 % от населението на страната.

“Днес всеки се опитва да стори добро като посети своите близки и най-вече родителите си”, посочи главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи и чрез Радио България отправи приветствие по случай празника Рамазан Байрам:

“Месец Рамазан измина неусетно и ние бяхме потопени в благодатта на му, но той винаги се оказва къс. Днес ние сме на Байрам и всеки празнува, без значение какво богослужение и молитви е правил през този месец. Всеки се стреми на направи още една добрина като посети своите близки, роднините си и най-вече своите родители. 

Нека Аллах дари всички с щастие и дълъг живот на този свят и в отвъдния. Честит Байрам!”

Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Той слага край на 30 дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

Още за традицията на този ден разказва публикацията Мюсюлманите в България празнуват Шекер Байрам” от колекцията на Радио България.

Редактор: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06