Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Въпреки че намалява обхвата си по света, коронавирусът продължава да напомня за себе си. Много държави започват да облекчават режима на пътуване, други обаче продължават да налагат ковид ограничения на пристигащите. Ако ви се налага да пътувате зад граници, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Гърция официално премахва ограниченията за влизане в страната.Считано от 1 май вече няма да се изисква от пристигащите доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус,съобщава Visit Greece.

Решението за облекчение на режима за пътуване идва, след като на 15 март Гърция отмени изискването за попълване на формуляр за локализиране при влизане на територията й.

Швейцария ще премахне ограниченията за влизане в страната, съобщава сайта SchengenVisaInfo. От 2 май т.г. пътуващите ще влизат в Швейцария

без да се налага да представят тестове за коронавирус или документи, свързани с ваксинационния им статут. Същевременно властите напомнят, че гражданите трябва да спазват всички останали правила за пътуване, като например да притежават валиден паспорт или евентуална виза, в случай че се налага такава и т.н.

Албания премахва всички ограничения във връзка с коронавируса в навечерието на летния сезон, предаде Асошиейтед прес. Считано от 1 май т.г. няма да се изисква негативен PCR тест или доказателство за ваксинация на граничните пунктове при пристигане в страната. Решението означава също и че вече няма да са необходими маски на закрити пространства, а спрямо нощните клубове няма да действа ограничение за работа след 23 ч., както досега. Около 60 процента от населението на Албания от 2,8 милиона души е получило две дози ваксина, като 12,4 процента имат и поставена трета доза, посочва агенцията. От началото на пандемията здравното министерство на Албания е регистрирало около 275 хиляди инфекции и 3496 смъртни случая от Covid-19.

Тайланд отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест при пристигане в страната с надеждата да привлече повече туристи през предстоящия туристически сезон. Облекчението влиза в сила от 1 май т.г. От тази дата ваксинираните туристи ще влизат на територията на Тайланд без предварително направен PCR тест. Те няма да бъдат тествани и след пристигането си. Остава в сила задължението за предварителна регистрация в специалния сайт Thailand Pass, както и за сключване на здравна застраховка с минимално покритие 10 000 щ.д.

Пристигащите, които не са напълно ваксинирани, също няма да се тестват преди и веднага след полета им. Те обаче ще трябва да прекарат първите 5 дни от престоя си в Тайланд под карантина в специален хотел, като на петия ден следва да си направят PCR тест. За тази категория лица също важат изискванията за регистрация и здравна застраховка с покритие 10 000 щ.д..

И една добра новина за пътуващите към България. Считано от 1 май т.г., неделя, отпадат противоепидемичните мерки за влизане в страната, със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Припомняме, че до 1 май лицата, пристигащи у нас от други държави, се допускат само при представяне на валиден цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

В половината области на страната има жълт код за опасни валежи

В сряда от сутринта над Западна България, а след обяд и над централната част на страната ще се развива дъждовна облачност с кратки валежи, гръмотевици и градушки. Над Източна България ще еслънчево. Температурите ще се понижат с 5-7°. Максималнитеще са..

публикувано на 05.07.22 в 18:15

България е в "подножието" на нова Covid-вълна

България се намира в „подножието“ на поредна вълна на Covid-19 и отлагането на ваксинацията няма да доведе до добро. Това коментира председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в рамките на кампания на Министерството на..

публикувано на 05.07.22 в 16:10

Драстичен ръст на новозаразените и рекорден спад на болните с Covid

942 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа. Нарастването е със 759 случая спрямо ден по-рано. Над 62% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 14% от направените 6702 теста , при 13,5% на показателя в понеделник, сочи..

публикувано на 05.07.22 в 09:07