Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиерът Кирил Петков е в Гърция за старта на строителството на газов терминал в Александруполис

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще участва днес, 3 май, в церемония по стартирането на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 г. На него се разчита като възможност за постепенно премахване на зависимостта от руския природен газ. В церемонията са поканени също премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и президентът на Сърбия Александър Вучич. Очаква се също да се включи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още от категорията

В хаос ли е енергийната ни политика вследствие на политическата криза?

Очаква се извънредна и тежка зима в страните от ЕС вследствие на намалените газови доставки. Допълнително напрежение в тази насока внесоха и думите на руския президент Владимир Путин, който предупреди от Техеран, че цените на петрола " ще литнат до..

публикувано на 22.07.22 в 10:50

Предизвикателството днес: икономически растеж въпреки политическите турбуленции

Краткосрочната фискална стойност на падането на правителството възлиза на 900 млн. лв., според Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Но ако политическата криза се задълбочи, резултатът в средносрочен и дългосрочен план..

публикувано на 19.07.22 в 14:35

Добрата реколта от пшеница дава спокойствие за хляба, но проблемите в сектора остават

Кампанията по прибирането на реколтата от пшеница в страната ни е в разгара си, а заедно с това се отвориха отново въпроси около цената на зърното и дъмпинговия внос. От 20 години насам България увеличава добивите си от пшеница и други зърнени..

публикувано на 19.07.22 в 12:01