Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-древният стил санскритски театър танц – на сцената на НАТФИЗ

7
Снимка: архив

На 4 май  в театъра на НАТФИЗ ще бъде представена пиесата "Разпознатата по пръстена Шакýнтала" (Abhijnana Shakuntalam) – творба на най-големия санскритски драматург Калидáса (V в.), сравняван в индийската култура с Шекспир. Спектакълът е основното събитие в рамките на културно-образователен проект в сферата на индийската класическа драма и театър, осъществен под ръководството на Шри Алок Пáндей и Шримати Пýрнима Пáндей от град Варанáси, Индия, които са у нас по покана на Индологическа фондация "Изток-Запад". Известните артисти и преподаватели проведоха едномесечно обучение по бхáратанáтям  със студенти от специалност Театър на движението – Пантомима, от класа на проф. д-р Велимир Велев.

Бхáратанáтям е названието на стила танц-театър, създаден  преди пет хиляди години, съхраняван и до днес. Изпълнява се главно от брахмани, жени и мъже, които, чрез драмата на танца, пресъздават истории от древната индуска философия. Характерна за бхáратанáтям е уникална техника, в която краката държат ритъма, ръцете разказват историята чрез жестови език (мудри), а лицето изразява емоциите.Г-н Алок и г-жа Пурнима Пандей проведоха курсове по древния музикално-танцов театрален стил и в още две български учебни заведения – НБУ и СУ "Св. Климент Охридски".
Изнесоха представления в различни градове на страната, посрещнати с изключителен интерес от публиката.

Освен произведението на Калидаса, спектакълът на 4 май включва още две произведения на индийския класически театър – санскритската поема "Красивата карамфилова лиана" от Джаядева (XII в.) Lalit Lavang Lata и "Историята на принцеса Мира Баи" (XVI в.), сценарий на Алок Пандей по житието на духовно-религиозната поетеса Мира Баи.

За спектакъла тази вечер в НАТФИЗ са осигурени субтитри на български език.

Редактор: Албена Безовска

Галерия

Още от категорията

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен..

обновено на 04.07.22 в 13:33
Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо..

публикувано на 03.07.22 в 10:15
Снимка: Градска Художествена Галерия - Пловдив

Показват творби на 17 именити български творци от ХХ век в Пловдив

Произведения на утвърдени творци от ХХ век ще радват пловдивчани и гостите на града в Галерия "2019". Културното пространство беше открито в годината, когато градът беше Европейска столица на културата, а до 28 юли ще бъде дом за произведенията на 17..

публикувано на 02.07.22 в 11:05