Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-древният стил санскритски театър танц – на сцената на НАТФИЗ

7
Снимка: архив

На 4 май  в театъра на НАТФИЗ ще бъде представена пиесата "Разпознатата по пръстена Шакýнтала" (Abhijnana Shakuntalam) – творба на най-големия санскритски драматург Калидáса (V в.), сравняван в индийската култура с Шекспир. Спектакълът е основното събитие в рамките на културно-образователен проект в сферата на индийската класическа драма и театър, осъществен под ръководството на Шри Алок Пáндей и Шримати Пýрнима Пáндей от град Варанáси, Индия, които са у нас по покана на Индологическа фондация "Изток-Запад". Известните артисти и преподаватели проведоха едномесечно обучение по бхáратанáтям  със студенти от специалност Театър на движението – Пантомима, от класа на проф. д-р Велимир Велев.

Бхáратанáтям е названието на стила танц-театър, създаден  преди пет хиляди години, съхраняван и до днес. Изпълнява се главно от брахмани, жени и мъже, които, чрез драмата на танца, пресъздават истории от древната индуска философия. Характерна за бхáратанáтям е уникална техника, в която краката държат ритъма, ръцете разказват историята чрез жестови език (мудри), а лицето изразява емоциите.



Г-н Алок и г-жа Пурнима Пандей проведоха курсове по древния музикално-танцов театрален стил и в още две български учебни заведения – НБУ и СУ "Св. Климент Охридски".
Изнесоха представления в различни градове на страната, посрещнати с изключителен интерес от публиката.

Освен произведението на Калидаса, спектакълът на 4 май включва още две произведения на индийския класически театър – санскритската поема "Красивата карамфилова лиана" от Джаядева (XII в.) Lalit Lavang Lata и "Историята на принцеса Мира Баи" (XVI в.), сценарий на Алок Пандей по житието на духовно-религиозната поетеса Мира Баи.

За спектакъла тази вечер в НАТФИЗ са осигурени субтитри на български език.

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15