Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почита 119 години от гибелта на Гоце Делчев

Снимка: Денис Никифоров, БНР Благоевград

Благоевград почете паметта на Гоце Делчев в деня, в който се отбелязват 119 години от неговата смърт. Пред паметника на революционера на площад "Македония" в областния център бяха положени цветя.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, който следва идеалите на освободителното дело на Васил Левски, каза пред БТА директорът на Регионален исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев. 

Гоце Делчев вижда света "единствено като поле за културно съревнование между народите". За да се последват неговите възгледи, трябва да се изграждат мостове, а не стени, да търсим не това, което ни разделя, а което ни обединява, каза на церемонията историкът Иван Стоянов.

Войводата на ВМРО Гоце Делчев е убит в сражение с османска потеря през 1903 г. в с. Баница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05
Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25