Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България иска изключване от антируските петролни санкции на ЕС

Радослав Рибарски - председател на парламентарната комисия по енергетика
Снимка: БГНЕС

Няма официален отговор на българското искане за изключване от ембаргото върху доставката на руския нефт за ЕС, съобщи пред bTV председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски. Ако това не стане, София е готова да наложи вето върху общоевропейското решение, каза депутатът от управляващата партия "Продължаваме промяната".

"Правителството е решило да направи всичко възможно да не подкрепи санкциите. Зависими сме от руския петрол, който се рафинира в Бургас. Това задържа цените на горивата. В цяла Европа те са доста по-високи", каза Рибарски. По думите му за България трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия, за които се предлагат изключения от общия режим на санкции. 

Още от категорията

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други..

публикувано на 27.06.22 в 14:16

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон. За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то..

публикувано на 27.06.22 в 13:20