Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.", предава сайтът dveri.bg

Йоаким Кърчовски е известен български възрожденец и книжовник. По-голямата част от живота си служи в Крива Паланка и околните села. Учителства в Кратово, в дебърския манастир "Св. Йоан Предтеча“, в Щип, Мелник, Кюстендил. В Кратово отваря смесено училище за момчета и момичета, което е било революционна за времето си практика. За да направи църковните книги достъпни за обикновените хора ги е печатал и разпространявал на говорим български език.

Още от категорията

Св. Паисий Хилендарски – стенопис от храма

Четете Паисий! Три века по-късно той е все по-насъщен за българите

Както древногръцките градове спорели къде е родното място на Омир, така и днес две български планински градчета – Банско и Самоков, спорят къде е родното място на св. Паисий Хилендарски, създателя на "История славяноболгарская". За по-голяма..

публикувано на 19.06.22 в 06:10

Свети Дух е празникът на македонските българи

Църковният празник Свети Дух е ден на памет срещу фалшификацията на историческата истина за националната и културна самоличност на македонските българи. От 1912 до 1918 г. България води 3 войни за национално обединение, които завършват с..

публикувано на 13.06.22 в 11:29
Братята Херман и Карел Шкорпил

Братя Шкорпил са били български будители от ренесансов тип

По произход те са чехи, но отдават голяма част от живота си на една кауза – България. Херман и Карел Шкорпил са историци, археолози, учители, изследователи на природата, хуманисти, идеалисти... Пристигат в България през 80-те на XIX век и..

публикувано на 13.06.22 в 10:16