Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.", предава сайтът dveri.bg

Йоаким Кърчовски е известен български възрожденец и книжовник. По-голямата част от живота си служи в Крива Паланка и околните села. Учителства в Кратово, в дебърския манастир "Св. Йоан Предтеча“, в Щип, Мелник, Кюстендил. В Кратово отваря смесено училище за момчета и момичета, което е било революционна за времето си практика. За да направи църковните книги достъпни за обикновените хора ги е печатал и разпространявал на говорим български език.

Още от категорията

Една разходка в миналото на столичните трамваи и тролейбуси

Градският транспорт в столицата обикновено е в основата на новини, които са с негативна конотация. Допреди десетилетие причината беше амортизираният и замърсяващ околната среда подвижен състав и нередовността на пътниците, днес пък причината са..

публикувано на 10.06.22 в 11:26

Паметна плоча ще напомня за инж. Стоимен Сарафов – благодетеля на “Сарафово”

По време на Балканските войни десетки хиляди българи бягат от Източна Тракия, за да не попаднат под османска власт и станат жертва на имперската войска и башибозук. Напускайки родните си места, те биват разселени в различни краища на освободена..

публикувано на 08.06.22 в 15:55

Памет за Ботев и извън България

Всяка година на 2 юни българите почитат паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Признателните поколения поднасят венци и цветя пред многобройните паметници на Ботев в България. Не са много обаче местата, на..

публикувано на 02.06.22 в 11:21