Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС ще поеме нови заеми, за да подкрепи Украйна

Украински войник си почива в полева болница край Попасна, Луганска област на Украйна, 9 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа приетия от Конгреса Закона за заем-наем в защита на демокрацията в Украйна. Това ще позволи на Белия дом без административно забавяне да финансира украинската военна отбрана срещу руската агресия. Законът повтаря акта на президента Франклин Рузвелт от 1941 г., по който САЩ са финансирали своите съюзници срещу нацизма по време на Втората световна война, включително и СССР, предава REUTERS.

Еврокомисията планира да тиражира нов съвместен евродълг от 15 млрд. евро, за да финансира Украйна през следващите 3 месеца, съобщава POLITICO, като се позовава на дипломати в Брюксел. Механизмът ще е подобен на програмата SURE, използвана по време на коронавирусната пандемия.

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи включват определяне на условията за транзакции с „неприятелски“ държави, предава ТАСС. Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания и Москва им спря газа. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35