Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 май Православната църква чества светите братя Кирил и Методий

Снимка: архив

Славянските първоучители Кирил и Методий са канонизирани като светци от Българската православна църква заради превода и популяризирането на богослужебните старославянски книги и за разпространяването на християнството сред славяните.

Обявени за небесни съпокровители на Европа от папа Йоан-Павел II, равноапостолите Кирил и Методий извършват през IX век културен подвиг, като разрушават мита за единствено допустимите три свещени езици за проповядване на Новия завет (латински, гръцки и еврейски). С преводите си те проправят пътя към християнската просвета – не само на славяните, но и на всички средновековни народи.

След просветителската мисия във Великоморавия и в Панония венецът на тяхното дело е пристигането им в Рим през 868 година. Папа Адриан II лично посрещнал родените в Солун братя. "Повече не можал да чака, но като взел със себе си всичките свещеници и намиращите се там архиереи, излязъл да посрещне светците. . ." – описва събитието техният ученик Св. Климент Охридски.

Успеха на двамата братя изследователите обясняват с личността на св. Кирил, носещ светското име Константин Философ. Със своята ученост той разпръснал съмненията, че преводите на светите книги могат да породят ерес.

Кирил и Методий донасят мощите на св. Климент в Рим, фреска в базиликата „Сан Клементе” в Рим

Щастливо обстоятелство се оказал и фактът, че братята носели и дарили на Ватикана мощите на св. Климент, който е бил един от първите папи на Рим и ученик на апостолите Петър и Павел.

Папа Адриан II осветил и благословил славянската азбука и преводите в римската църква "Санта Мария Маджоре". Проведени са тържествени служби на славянски език.

По папска заръка архиепископите Гаудерик и Формоза ръкополагат св. Методий за архиепископ, а учениците му за свещеници и дякони. По-късно, през 866 г., Формоза е изпратен в България, за да стане глава на въведената от княз Борис българска църква.

Гробът на св. Кирил

След кончината на св. Кирил в Рим, където е и погребан, архиепископът Методий се завръща в Моравия и Бохемия. Там, въпреки пречките създавани от франкското духовенство, проповядва, покръства и превежда до края на дните си през 885 г.

Заради делото им, на иконите неизменно светите братя Кирил и Методий биват изобразявани като книжовници и просветители, държейки в ръка свитък със сътворената от тях азбука – глаголицата. Днес името им продължава да е духовен мост между източните и западните християнски традиции, както и на културното единение в Европа.

Редактор: Иво Иванов 

Снимки: архив, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15