Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

Снимка: president:bg

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския възрожденски дух, че пазите нашите култура, традиции и език", заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с хора от българската общност в Прага. В посолството ни в Прага, където се състоя срещата, Румен Радев заяви, че сънародниците ни успяват да съхранят родната култура чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в чешката столица, което е с 74-годишна история и в момента обучава 125 български деца. Така сънародниците ни са се превърнали в наши “посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна”

По официални данни, трайно пребиваващите на чешка територия български граждани, са около 17 хиляди души.

"Връзките между българския и чешкия народ датират още от IX век с мисията на светите братя Кирил и Методий, а после – през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти и хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот", заяви президентът. 

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Родина зад граница: Съвременни български следи в Италия

„България е жива и в Италия“ – твърди в новия епизод на подкаста „Родина зад граница“ Мариола Георгиева, директор на българското училище „АзБуки“ в Рим и Колиферо в Италия. Училището е част от Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“.  Освен да..

публикувано на 05.08.22 в 08:50

Избирателните секции в чужбина трябва да бъдат обявени до 10 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да определи държавите и местата, в които ще се образуват секции за гласуване извън страната, до 10 септември 2022 г., 21 дни преди изборния ден. Това стана известно на днешното заседание на избирателната..

публикувано на 04.08.22 в 18:40

България и мирът в очите на децата ни зад граница

Страната ни отново се е надвесила над бездна, опитвайки се да съзре дирите на поредния уникален български модел. Но вместо непрестанно да търсим себе си, този път може да погледнем към онзи чист, идеализиран образ на България във въображението на..

публикувано на 04.08.22 в 12:35