Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

Снимка: president:bg

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския възрожденски дух, че пазите нашите култура, традиции и език", заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с хора от българската общност в Прага. В посолството ни в Прага, където се състоя срещата, Румен Радев заяви, че сънародниците ни успяват да съхранят родната култура чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в чешката столица, което е с 74-годишна история и в момента обучава 125 български деца. Така сънародниците ни са се превърнали в наши “посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна”

По официални данни, трайно пребиваващите на чешка територия български граждани, са около 17 хиляди души.

"Връзките между българския и чешкия народ датират още от IX век с мисията на светите братя Кирил и Методий, а после – през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти и хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот", заяви президентът. 

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с..

публикувано на 13.06.22 в 16:27

Пазарът на труда у нас е готов да поеме голяма вълна на завръщащи се от чужбина сънародници

Анкета сред българи в чужбина, направена наскоро за мултимедийната платформа Bulgaria Wants You показва, че около 35 на сто от анкетираните сънародници в Европа имат твърдо намерение да се върнат и вече разглеждат възможности за това. Ако приемем, че..

публикувано на 13.06.22 в 15:35
Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на Винга

Вицепрезидентът Илияна Йотова стана „почетен гражданин“ на Винга в Румъния

Със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга беше удостоена българският вицепрезидент Илияна Йотова. „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България“, заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет...

обновено на 12.06.22 в 17:32