Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

Снимка: president:bg

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския възрожденски дух, че пазите нашите култура, традиции и език", заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с хора от българската общност в Прага. В посолството ни в Прага, където се състоя срещата, Румен Радев заяви, че сънародниците ни успяват да съхранят родната култура чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в чешката столица, което е с 74-годишна история и в момента обучава 125 български деца. Така сънародниците ни са се превърнали в наши “посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна”

По официални данни, трайно пребиваващите на чешка територия български граждани, са около 17 хиляди души.

"Връзките между българския и чешкия народ датират още от IX век с мисията на светите братя Кирил и Методий, а после – през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти и хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот", заяви президентът. 

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25