Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

Снимка: president:bg

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския възрожденски дух, че пазите нашите култура, традиции и език", заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с хора от българската общност в Прага. В посолството ни в Прага, където се състоя срещата, Румен Радев заяви, че сънародниците ни успяват да съхранят родната култура чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в чешката столица, което е с 74-годишна история и в момента обучава 125 български деца. Така сънародниците ни са се превърнали в наши “посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна”

По официални данни, трайно пребиваващите на чешка територия български граждани, са около 17 хиляди души.

"Връзките между българския и чешкия народ датират още от IX век с мисията на светите братя Кирил и Методий, а после – през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти и хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот", заяви президентът. 

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Българското училище „Христо Ботев“ в Испания празнува десета годишнина

С песни, танци и българска реч сънародниците ни в Испания отбелязаха 10-ия рожден ден на българското училище „Христо Ботев“,с филиали в Торент и Алзира (провинция Валенсия).  В поздравленията си за празника, председателят на асоциация „Св. София от..

публикувано на 06.06.22 в 18:10

Интеграцията на българите във Великобритания беше обсъдена в София

Интеграцията на българската общност във Великобритания обсъдиха в София вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на лондонските власти и НПО. В разговора участваха също българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон в..

публикувано на 06.06.22 в 15:33

Готвят специална езикова програма за завърналите се от чужбина българчета

Министерството на образованието и науката ще подготви законови промени, които да подпомогнат езиковото интегриране на децата на българи, родени в чужбина или прекарали дълго време там. Идеята е те да могат пълноценно да продължат..

публикувано на 02.06.22 в 11:10