Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стокообменът между България и Чехия се е утроил за последните 10 години

Снимка: president.bg

През последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, достигайки 1,727 млрд. евро, което е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. Това обявиха българският президент Румен Радев и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела, при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото "Together We Achieve More".

Румен Радев заяви, че отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения и открои възможности за задълбочаване на партньорството между двете страни. Това са иновациите, информационните технологии, автомобилната и отбранителната промишленост, енергетиката, здравеопазването, туризма и инфраструктурата. Има потенциал стокообменът догодина да стигне 2 млрд. евро, като основни предизвикателства пред бизнеса са последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна.

Държавният глава заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единство и повече усилия от страна на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийна независимост на държавите. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. "Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност", посочи Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05