Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България отново е част от Европейската нощ на музеите

Снимка: Френски институт в България

За 18 поредна година българските културни институции се присъединяват към европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 14 май.

Идеята за това събитие се заражда през 2005 година във Франция, под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО, по повод Международния ден на музеите – 18 май.

Постепенно възможността в определен ден европейските хранилища на история и памет да отворят свободно врати за посетители и да подготвят специална атрактивна програма завладя десетки държави, включително и България. В нашата страна събитието се провежда за първи път в Пловдив в края на 2005 година, а през 2006-а и в София. Днес събития в рамките на "Европейската нощ на музеите" има в почти всички големи български градове, а броят на културните институции, които взимат участие става все по-голям.

Само в столицата повече от 45 музеи и галерии ще посрещнат нощните си гости с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви.

Акцент в програмата на 14 май е прожекцията на документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи" във Френския културен институт в София. Филмът представлява нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните от посетители зали на Лувъра, в компанията на кураторите Венсан Дельовен и Луи Франк. Ще бъде представен и Micro-folie – френски дигитален музей, който съвсем наскоро беше инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. В него са показани богатствата на 27-те страни членки на общността чрез 200 творби от престижни музейни институции, сред които и българското Панагюрско съкровище.

Регионалният исторически музей – Благоевград се включва в международната инициатива за шестнадесета поредна година и предоставя свободен достъп до експозициите си до полунощ.

Тази година Община Стара Загора е включила в програмата на събитието спектакли на балета на Държавна опера в града на липите, на Държавен куклен театър – Стара Загора и музикални концерти.

Градската художествена галерия на Варна и нейният филиал - художественият музей “Георги Велчев” също са със вход свободен до 24:00 ч. в събота, като е предвидена специална прожекция на документалния филм "Монументално", посветен на големия варненски художник Стоимен Стоилов.

Още от категорията

БНР и Държавният културен институт с общи усилия в популяризирането на българската култура по света

Българското национално радио вече е партньор на Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи в популяризирането на българската култура по света. Това стана възможно чрез подписването на стратегическо споразумение с Института,..

публикувано на 12.07.22 в 17:27
Кадър от филма „Терикони“

Украински документален филм спечели "Родопи филм фест"

Украинският филм "Терикони" на режисьора Тарас Томенко спечели наградата за най-добър международен пълнометражен филм и специалната награда "Особен поглед" в Международния документален "Родопи филм фест".   "Ужасно много войници видяхме –..

публикувано на 11.07.22 в 10:12
Международен летен семинар по български език и култура

Участници от 29 държави идват за Летния семинар по български език във Велико Търново

89 участници от 29 държави от Европа, Америка, Азия и Африка пристигат във великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ за 45-ия международен летен семинар по български език и култура. Най-възрастните сред тях са пенсионерите Уолтър Елиът от..

публикувано на 10.07.22 в 14:59