Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българският проект Decarbonizer се включва в борбата с вредните емисии

Калин Николов
Снимка: личен архив

Преди време ви разказахме за екипа от учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН), заели се със задачата да открият нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Сега ви представяме проекта Decarbonizer, разработен от варненския стартъп Техноватори. Начело на екипа млади учени са инженерите Калин Николов, докторант от Техническия университет –Варна, и Михаил Симов.

Decarbonizer представлява система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. По думите на инж. Николов технологията е стара, но заедно с колегите му се опитват да я обновят, като стъпват на много сериозни научни изследвания, които да служат за доказателство на нейната ефективност.

"Основната ни цел е изграждането и внедряването на такива клетки в корабни двигатели, защото при тях ефектът от намаляването на емисиите ще бъде най-голям, а и самата корабна индустрия е под голям институционален натиск да намали вредните газове", разказа пред БНР- Варна инж. Николов. Той допълни, че в момента преговарят с варненска фирма собственик на рибарски кораб, на който да започнат изпитания и на вода, тъй като по суша екипът му вече има реализиран успех.

Първият прототип на проекта вече е инсталиран на автобус на община Дългопол, която в последните години има няколко награди за иновативни политики. Замерванията, които направили преди и след поставянето на Decarbonizer показали до 20 % намаляване на вредните газове, а при по-малки автомобили процентите стигат до 30. Младият учен поясни, че разработката им постига две от целите на ООН за устойчиво развитие – повишена енергийна ефективност и по-ниско ниво на парникови газове.

Екипът на инж. Калин Николов стои и зад друг не по-маловажен успех. Благодарение на тях в Техническия университет-Варна е създадена отделна лаборатория за изследване производството на водород и водородни производни (HyLab). Тя дава възможност за тестване и анализ на водородно оборудване, но и ще въвежда студентите във водородни технологии чрез практически методи и работа с бизнеса.

Проектът Decarbonizer получи своето признание в последното издание на програмата "Предприемачи в науката", а на 20-ти май ще бъде представен и в София на технологичния форум Innovation Starter, посветен на нулевите отпадъчни емисии.

Още от категорията

Променливо лятно време, над морето ще е слънчево

В петък  над Западна България облачността ще е значителна, след обяд ще превали и прегърми. Има условия и за градушки. На изток ще е слънчево. Максималните температури ще са от 26 до 31°, в София – около 25°.    По Черноморието  ще е слънчево...

публикувано на 11.08.22 в 18:05

Остава високо числото на починалите с Covid за денонощието, отново са 9

1429 са новозаразените с Covid-19 в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 207 спрямо ден по-рано. Над 2/3-ти от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 21,8% от направените 6541 теста, при  21,5% на показателя в сряда, сочи..

публикувано на 11.08.22 в 09:28

"Тук-там кошер" събира българи от цял свят на 16 септември

Форумът "Кошер", организиран от "Тук-там" – най-голямата общност от българи с опит по света, за пореден път ще събере наши сънародници, желаещи да приложат в България образованието и уменията си, придобити в чужбина.  Събитието ще се проведе на 16..

публикувано на 11.08.22 в 07:10