Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският проект Decarbonizer се включва в борбата с вредните емисии

Калин Николов
Снимка: личен архив

Преди време ви разказахме за екипа от учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН), заели се със задачата да открият нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Сега ви представяме проекта Decarbonizer, разработен от варненския стартъп Техноватори. Начело на екипа млади учени са инженерите Калин Николов, докторант от Техническия университет –Варна, и Михаил Симов.

Decarbonizer представлява система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. По думите на инж. Николов технологията е стара, но заедно с колегите му се опитват да я обновят, като стъпват на много сериозни научни изследвания, които да служат за доказателство на нейната ефективност.

"Основната ни цел е изграждането и внедряването на такива клетки в корабни двигатели, защото при тях ефектът от намаляването на емисиите ще бъде най-голям, а и самата корабна индустрия е под голям институционален натиск да намали вредните газове", разказа пред БНР- Варна инж. Николов. Той допълни, че в момента преговарят с варненска фирма собственик на рибарски кораб, на който да започнат изпитания и на вода, тъй като по суша екипът му вече има реализиран успех.

Първият прототип на проекта вече е инсталиран на автобус на община Дългопол, която в последните години има няколко награди за иновативни политики. Замерванията, които направили преди и след поставянето на Decarbonizer показали до 20 % намаляване на вредните газове, а при по-малки автомобили процентите стигат до 30. Младият учен поясни, че разработката им постига две от целите на ООН за устойчиво развитие – повишена енергийна ефективност и по-ниско ниво на парникови газове.

Екипът на инж. Калин Николов стои и зад друг не по-маловажен успех. Благодарение на тях в Техническия университет-Варна е създадена отделна лаборатория за изследване производството на водород и водородни производни (HyLab). Тя дава възможност за тестване и анализ на водородно оборудване, но и ще въвежда студентите във водородни технологии чрез практически методи и работа с бизнеса.

Проектът Decarbonizer получи своето признание в последното издание на програмата "Предприемачи в науката", а на 20-ти май ще бъде представен и в София на технологичния форум Innovation Starter, посветен на нулевите отпадъчни емисии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посолството на Русия откри е-Книга за съболезнования за загиналите в Крокус Сити Хол

В Русия днес е обявен Ден на национален траур за жертвите на терористичната атака от 22 март в концертната зала в комплекса "Крокус сити" в Подмосковието. Към този момент над 130 души загубиха живота си, а ранените са над 150.  Във връзка с обявения..

публикувано на 24.03.24 в 09:21

Гражданите в България вече разполагат с прогноза за замърсяванията на въздуха

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са разработили сайт , на който потребителите могат да видят прогнозата за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Качеството на атмосферния въздух в България продължава..

публикувано на 24.03.24 в 09:10

Очаква ни пролетен край на седмицата и дъждовен Благовец

В неделя  минималните температури в България ще са между минус 2 и 7°, в някои котловини до 0°, в София 2°. През деня ще е слънчево. След обяд на северозапад ще се заоблачи и вечерта на места ще завали. Максималните температури ще са между 17-22°, в..

публикувано на 23.03.24 в 12:46