Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Снимка: slavinpeev.de

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета и култура и на славянската книжовност, който се чества тържествено на 24 май в цяла България.

Специално за изявата пред пловдивската публика в страната ни се завърна Славин Пеев, оперен бас, който концертира в Италия, Германия, Австрия и други държави в Европа. Заедно с него на сцената ще излязат мецосопраното Анита Дафинска и Росица Димова – пианист и диригент в Пловдивската опера. В програмата “Българска рапсодия” са включени 5 по-рядко изпълнявани творби на именития ни композитор Панчо Владигеров, както и произведения на Любомир Пипков, Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Пенчо Пеев и др.

Концертът е инициатива на младите музиканти и е организиран изцяло с лични средства в израз на преклонението им към българския гений, въплътен в творбите на плеяда талантливи композитори. По думите на Славин Пеев, публиката у нас заслужава да има повече концерти, в които да звучи тази музика.

Ние сме европейци и си имаме своето място в европейската култура, но за съжаление нашата музика не е много популярна в чужбина. Аз представям различни творби и на чуждестранни автори, но българската музика ми е най-близка – казва оперният певец Славин Пеев.

“Именно затова искам да правя български концерти навсякъде, не само пред родна публика. Сега, на 16 май, е първият ми концерт с български творби пред родна публика, иначе съм пял на български в Залцбург и в различни зали в Германия. Там нашата музика се приема много добре. Западната публика я разбира прекрасно. Да, екзотична е за тях, но ме учудва, че без да разбират текста, те долавят посланието. Тъкмо това е моята задача – да предам чрез гласа си посланието, което носят песните. Това понякога е доста трудно. Но в България трябва да има повече такива концерти. Има нужда от повече инициатива от страна на музикантите, но и повече подкрепа за такива концерти, защото тук не става въпрос за комерсиални проекти. Българските произведения са в нашия корен като народ, в подсъзнанието ни, с тях се идентифицираме и като общност.”

Славин Пеев в ролята на барон Келбар от изключително рядко поставяната опера на Верди “Un gioro di regno”
За себе си Славин Пеев казва, че се чувства добре приет като певец навсякъде в Западна Европа, където е имал много участия и през изминалите две години, въпреки ограниченията заради пандемията. Той е четвърто поколение оперен изпълнител, а като любопитен щрих от родовата история споменава името на композитора Пенчо Пеев, негов прадядо, който в началото на м.в. основава първата оперета в гр. Силистра. На концерта в Пловдив Славин ще представи за пръв път и  песен, композирана от Пенчо Пеев. Тя е със заглавие “Не посегнах”.  

“Да пея пред родна публика, и то песни на български, е най-скъпият подарък, който мога да получа като музикант“ – казва още Славин Пеев пред Радио България:

Това, което ме кара да се чувствам добре тук, са хората, тяхното топло отношение един към друг. Имам приятели и в други държави, но те са с друг манталитет. А с българите, дори когато се срещнем в чужбина, веднага ставаме близки и тогава идва носталгията, че съм далеч от България. Ние имаме доста добра, любознателна и благодарна публика. Една почитателка дойде при мен и ми благодари за топлотата, която е изпитала чрез моето пеене. Затова и правим този концерт в Пловдив и то без никакви спонсори. Да, критикуват ни, че влагаме от себе си, но сме сигурни, че ще пеем с цялото си сърце за публиката. Съветът ми към младите колеги е да правят нещата, като разчитат основно на себе си. Колкото и да е трудно, ако сам се потрудиш, тогава ще натрупаш и опит, и самочувствие, без които в нашата професия няма как да вървиш напред.”

Снимки: slavinpeev.de

Още от категорията

Фолклорна разходка

Видинският край е разположен в Северозападна България. Най-яркият певец оттам е Кайчо Каменов (1923-1983) от село Винарово. Животът му преминава в песен с пътуващи групи, а изпълненията му пленяват с носталгичните си мелодии, характерни за бавните песни от..

публикувано на 17.11.09 в 11:30

С три спектакъла ансамбъл "Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина

Със спектаклите "Старо имане", "Гласът на Пирин" и "България пее и танцува", които ще представи от днес в три последователни дни на сцената на зала "Пейо Яворов" в Благоевград, ансамбъл "Пирин" ще отбележи..

публикувано на 17.11.09 в 08:31

"Дамата с камелиите" – премиера в НОБ

Примите Сара-Нора Кръстева и Диляна Никифорова се редуват в ролята на Маргарита Готие в новия балетен спектакъл "Дамата с камелиите" в Националната опера и балет. Партията изпълнява и младата Марта Петкова, която сепоявява и като Пруданс в..

публикувано на 13.11.09 в 07:43