Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фестивал на хвърчилата" в Бургас приветства лятото

Събитието отбелязва 15 години от създаването на Сдружение "Зелена Странджа"

4
Снимка: zelenastrandja.com

"Странджа не е като другите планини. Ако на други места можем лесно да изпаднем в ситуация на опасност, то в Странджа отиваме да се учим и съзерцаваме природата. В Странджа движението сред природата е истинска наслада и почивка" – така Владимир Димитров определя втория си дом – планината. Любов към природата и нестихващия живот в нея, която не го напуска през целия му живот.

Владимир е лесовъд по образование и председател на Сдружение "Зелена Странджа", което основава през 2007 година с главна цел да популяризира различни туристически маршрути из най-голямата защитена територия в България – Природен парк "Странджа".

"Всяка седмица от близо 7 години със Сдружението организираме походи в Странджа планина. Освен тях имаме и акции за почистване, залесявания, а през лятото организираме детски лагери. Все дейности, които помагат на хората да прекарват повече време сред природата, да опознават животните и растенията, които са около тях. В последните близо три години хората сякаш се ориентираха повече към природата и времето прекарано извън града, на чист въздух, започна повече да се цени" – категоричен е Димитров.

Тази година сдружението отбелязва 15 години от своето съществуване и по този повод Владимир и неговите съмишленици отново ни приканват да усетим красотата на природата, като организират Фестивал на хвърчилата на 15 май. Истински празник на слънцето, вятъра, синьото небе, здравето и свободния дух. Тази година ще бъде второто му издание, а мястото са хълмовете над бургаския квартал Банево, носещи името Трите сестри.

"Мястото е в близост до Бургас и е на едно възвишение, където при нормални условия, без валежи, почти всеки ден има много подходящ вятър за пускане на хвърчила. И в същото време изкачването до него представлява лек пешеходен преход. А от самия връх има много красиви гледки към целия Бургаски залив, града и околните села."

Първото издание на Фестивала на хвърчилата през май 2021 година събира на поляната повече от 150 души, сред които и много деца.

"Децата много се забавляват на хвърчилата. Това е символ на свободния дух, на свободното движение и по този начин приветстваме и наближаващото лято. Времето миналата година беше идеално за целта и се надявам и тази неделя да е същото" – пожелава си Димитров.

А вие, дори и да нямате възможност да присъствате лично на Фестивала на хвърчилата в Бургас, запомнете мястото, защото както стана ясно хълмът Три сестри е подходящо място през цялото лято за пускане на хвърчила и би било чудесно разнообразие от плажните активности за вас и вашите деца. Маршрутът до там е около 5 километра, предимно каменист и открит, затова Владимир Димитров напомня, че ако тръгнете по него, трябва да сте с удобни и подходящи за горски преход обувки и шапка, с която да се предпазвате от слънцето.

Снимки и видео: zelenastrandja.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10