Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзии с кауза или как да подкрепим опазването на дивата природа в България

16
Снимка: Светослав Велков

Устойчивият туризъм отдавна не е мъждееща се на хоризонта неясна цел. У нас поредица от проекти и инициативи от години проповядват т.нар. “бавно пътуване“ с минимален въглероден отпечатък, щадящо околната среда и в подкрепа и на местните общности. “Хората открай време обичат да работят с мисъл и с кауза, това ги кара да се чувстват пълноценни и полезни. И това е една от причините да започнем да предлагаме т.нар. екскурзии с кауза, насочени към съхранение на българската природа” – казва Светослав Велков, управител на столичен туроператор, специализиран именно в този вид нестандартни пътувания.


За целта към пакетната цена на съответната екскурзия се включва и сума за дарение, която туроператорът превежда на местна природозащитна организация. Средствата, които се събират от туристите са по-скоро символични, но те популяризират различни каузи, признава Светослав и добавя: “Хората, които пътуват с нас са готови да предоставят допълнителни средства за защита на българската природа, дори не директно на природозащитни фирми, а на туроператор като нас, който след това разпределя тези средства“.


До момента по този начин са били финансирани редица инициативи. Сред тях са осигуряване на информационни табла в природен парк “Беласица“, подкрепа на проект за отглеждане на червенобузи костенурки на Студентски клуб “Скорец“, финансиране на инициативи на Фонда за дива флора и фауна и пр.


Но екскурзиите с кауза нямат само финансово измерение, по-важен, според Светослав, е техният чисто образователен ефект:

“Обикновено дестинациите, които посещаваме са по-слабо познати и имат нужда от популяризиране. Така, местните добиват повече увереност в това, което предлагат като услуги, както и гордост, че са до голяма степен уникални.

Туристите наблюдават птици и други диви животни, запознават се с бита и културата на тези общности, а пък хората в даден район осъзнават, че трябва да съхраняват това богатство и че успешно могат да го развиват като туристически продукт.”

Остров Персин на река Дунав, за който Радио България ви разказа неотдавна, е една от дестинациите с кауза, съчетаваща по интересен начин история и природа. Хората пристигат тук най-вече, за да наблюдават птици, сред които и голямата колония от къдроглав пеликан.

Сега ни предстои екскурзия с кауза до дунавския град Тутракан и също в село Нова Черна, където туристите ще дегустират качамак по местна рецепта. Правили сме екскурзии в Кресненското дефиле. Там има голямо разнообразие от птици и растения. Обикновено ползваме като водачи местни природозащитници, които познават района и по интригуващ начин го представят на туристите. Нашето послание към хората е да се интересуват от природата, защото колкото повече се интересуват от нея, толкова повече ще я ценят и пазят” – каза в заключение Светослав Велков.

Снимки: Светослав Велков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10