Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стийв Ханке: Българите ще обеднеят още повече с влизането в Еврозоната

Снимка: БГНЕС-архив

Присъединяването на България към еврозоната ще повиши риска от по-висока инфлация, коментира пред bTV световноизвестният икономист проф. Стийв Ханке, въвел системата на валутния борд у нас. Проф. Ханке критикува и начина, по който темата за въвеждането на еврото се разглежда и посочи, че това е политическо решение. „Това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи тайно от обществото“, коментира икономистът и посочи, че няма икономически анализ за ползите и за цената за обществото и икономиката от въвеждането еврото.

Проф. Ханке подчерта, че е необходим анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и серия от изследвания. „Отървете се от тайните!“, препоръча той и посочи, че по темата трябва да има и обществен дебат и референдум, защото рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако България приеме еврото и изостави валутния борд. „Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70 % от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост“, категоричен е икономистът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49