Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки кризата в ЕС производството в България бележи ръст

Снимка: pixabay

В резултат на негативните последици от войната в Украйна индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви рязко през март, но България отчита значителен ръст.

Според първите производствени данни на Евростат, които отразяват действителния ефект от кризата в Украйна, нашата страна се нарежда на едно от челните места в ЕС. По най-голям ръст в производството България (с 5 %) и Гърция (също с 5 %) се нареждат след Литва (с 11,3 %), Естония (с 5,1 %), докато най-силен производствен спад на месечна база беше отчетен в Словакия (с 5,3 %), Германия (с 5 %) и Люксембург (с 3,9 %).

През март, на годишна база, индустриалното производство в България нарасна с 19,1 %, след повишение с 14,8 % през февруари, като по-солиден растеж беше отчетен единствено в Литва (с 25,9 %). Най-голям спад на годишна база пък беше отчетен в Словакия (със 7,3 %), следвана от Ирландия (с 5,5 %) и Германия (с 4,1 %).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15