Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Видеообръщение разяснява как ще се извърши преместването на бежанците към държавни бази

Снимка: БГНЕС

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за специфичните нужди на украинските бежанци, които да бъдат взети под внимание при преместването им в държавните бази из страната. Платформата ще събира данни дали хората работят вече в района или имат предложение за работа от хотелиера, който ги е подслонил, дали детето им е записано на училище, имат ли хронично заболяване.

В специално видео обръщение към украинските граждани с временна закрила, вицепремиерът Калина Константинова разясни стъпките, по които ще се извърши преместването.

Екипът на вицепремиера е изпратил до общините указания да направят разчет на възможностите за евентуално настаняване на големи групи бежанци от Украйна. 

В същото време, боевете в Донбас се разрастват. По информация на местните власти, има загинали и ранени цивилни при руски обстрел в Донецка, Харковска и Луганска област. Украинските власти съобщават, че въоръжените сили на Украйна напредват в Харковска област, като са си върнали 6 населени места. Военният министър Алексей Резников изрази надежда, че ще могат да въоръжат един милион бойци в подготовка за нова дълга фаза на войната с Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04