Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Започна евакуацията на украинските защитници в "Азовстал"

Снимка: архив

264 ранени украински бойци са евакуирани с автобуси от стоманодобивния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Те остават в окупирана от руските сили територия и ще бъдат разменени за пленени руски военни, каза украинският зам. министър на отбраната Хана Маляр.

Защитниците на "Азовстал" извършиха своята мисия, заявиха от Украинския генерален щаб. Приковаването на основните противникови сили около Мариупол позволи на украинската армия да създаде отбранителните линии, на които продължава да дава достоен отпор на агресията, гласи съобщението. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в 82-ия ден от войната с помощта на ООН и Международния червен кръст, той се надява да бъде спасен живота на бранителите в "Азовстал". "Украинските герои са нужни на Украйна живи. Това е наш принцип", подчерта Зеленски.  

В Донбас през изминалото денонощие украинците твърдят, че са отбили 11 руски атаки, като руските сили са били изтласкани от селището Сиротино край Северодонецк, предава УНИАН.

Външните министри на ЕС не са постигнали съгласие по споразумение за 6-ия пакет от санкции срещу Русия, призна върховният представител на общността по външна политика Жозеп Борел. Но Съветът на външните министри е одобрил отпускането на още 500 млн. евро помощ за Украйна за закупуване на оръжие, с което общата помощ от ЕС за страната надхвърля 2 млрд. евро, предава REUTERS.


Още от категорията

Изгонените руски дипломати отлетяха за Москва

Двата руски самолета, които пристигнаха на летище София, за да превозят експулсираните 70 руски дипломати и служители на посолството заедно с техните близки, излетяха за Москва в 15,00 ч. и в 15,30 ч. На борда им се качиха над 180 души...

публикувано на 03.07.22 в 15:53

“Продължаваме промяната”: Шансовете за нов кабинет вече са 50%

Работната група, която предстои да изготви управленската програма на проектокабинета, ще започне работа веднага след днешните преговори с независимите депутати . Това научи БНР от свои източници в управляващата коалиция. В нея ще участват по трима..

публикувано на 03.07.22 в 13:47
Георги Георгиев

Независимите депутати няма да дадат безусловна подкрепа за проектокабинета

“Отиваме на преговори с положителна нагласа, но подкрепата ни няма да бъде безусловна”, заяви за БНР независимият депутат Георги Георгиев преди днешните разговори с “Продължаваме промяната” за съставяне на нов кабинет. Независимите, напуснали..

публикувано на 03.07.22 в 11:45