Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Димитрова – украинката от Селановци, която се влюби в българското хоро

4
Снимка: личен архив

Хубавите неща в живота обикновено идват при нас неочаквано. Така се случва и през далечната 1995 година, когато сред празниците в два побратимени града – Оряхово в България и Шостка в Украйна, внезапно път си проправя любовта, която свързва украинката Нина и бъдещия й съпруг – българин, родом от Селановци. "Ние, украинците, бяхме поканени на концерт в дните на Оряховския панаир, който се провежда всяка година през август. Там се запознах с моя мъж. После аз го посрещнах в Шостка за празника на нашия град – 3 септември", спомня си с усмивка Нина Димитрова. Не след дълго двамата вдигнали сватба – веднъж украинска, а след това и "скромна българска" с 250 души, все близки и роднини, в Селановци, община Оряхово, където Нина живее и днес.

"Тогава (през 1995 г.) ми беше все едно, дали ще живея в Селановци или в София, а сега дори се радвам, че съм дошла точно в Селановци – най-голямото село в България, което е уникално по рода си. Уникално не само, защото в Селановци се намира единственият паметник на мотиката, но и с това, че тук живеят хубави хора, че дворовете са необятни, че селото е зелено, че хората са трудолюбиви, че ме приеха добре", споделя Нина.

Тя бързо се адаптира към живота у нас. За това, какво я грабва веднага в България, но и какво се оказва по-трудно да приеме, Нина казва:

"Поразиха ме българските хорá, музиката, носиите и обичаите. Това го приех веднага, може би защото много исках да науча и езика, и традициите. Това, което не ми хареса, е, че родителите отглеждат децата си от тяхното раждане до пенсионирането им. Бих искала те да са по-самостоятелни, по-отговорни", е откровена тя.

Българските мегдански хорá стават втората голяма любов, която Нина среща на наша земя. Упорито ги разучава и до днес – от по-старите хóра в селото, по време на селановските празници, от телевизията, а сега и от интернет, и предава опита си нататък. Ръководи детските танцови състави "Хлапета“ и "Искрица" и състава за възрастни "Северняци" към местното читалище "Самообразование 1894", около което кипи богатият културен живот в селото. "По време на репетициите задължително показвам на децата автентичните селановски хора, защото според мен всеки един селановчанин трябва да ги знае", е категорична тя. Допълва, че репертоарът на танцовите състави включва хорá от различни кътчета на България, но и местни ромски хорá, които специално е научила от свой приятел, защото, както казва, "не можем да живеем заедно и да се делим".

Нина предава на децата от селановското училище, където работи като възпитателка, и интереса си към българските традиции и творчеството, любовта към природата. След като възпитаниците ѝ си научат уроците и напишат домашните, идва време за занятия по интереси. Децата изработват традиционни сувенири, рисуват с пръсти, с четка или молив, изработват апликации върху камък или просто се разхождат сред природата и изучават названията на дърветата и цветята, запознават се с техните особености или събират лапад и коприва, от които после с бабите си приготвят вкусна супа. А на какво децата учат Нина Димитрова?

"На търпение. На умението да изслушвам, да се усмихвам и да подкрепям другите, защото децата като никой друг се нуждаят от подкрепа, особено първолаците. Те идват на съвсем непозната територия, започват нещо ново. Някои се страхуват, други се притесняват, но нито едно мъничко дете не остава равнодушно. Затова аз трябва да бъда достатъчно търпелива, за да мога да ги подкрепя и да ги успокоя".

Днес, 27 години след пристигането си в Селановци, Нина Димитрова горещо препоръчва на всеки, който реши да се пресели в България, да избере не София, Варна или Пловдив, а малкия град или селото, още повече в днешно време, когато пандемията ни доказа удобството на дистанционната работа.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитри Никола Пандовски от Корча: "Ние сме българи и нищо друго!"

Редом с историко-географските области Гора и Голо бърдо, с компактно запазено българско население е и югоизточната част на Албания. Макар икономическата миграция в последните години и тук да е оказала негативното си влияние, българите в района на..

публикувано на 04.03.24 в 12:38

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25